ökölvívás

2018.08.16. 12:17

Koppány tudja, mit akar

Augusztus 12. és 31. között rendezik meg Budapesten az ökölvívó ifjúsági világbajnokságot. Ezen a viadalon négy kecskeméti fiatal képviseli hazánkat a válogatott színeiben, Borsos Tamás, Orbán Adrián, Jakab Alex és Fehér Koppány. A +91 kilogrammos súlycsoportban vitézkedő Fehér Koppánnyal beszélgettünk.

Vincze Miklós

„Ó, amíg te játszottál a téren, én billentyűket gyúrtam egy zongorán” – avatta be annak idején a kívülállókat az LGT a siker árába a Kicsi, a Nagy, az Artúr és az Indián című dalában. Nos, a tizennyolc éves Fehér Koppány is elmondhatja ezt magáról, hiszen minden idejét leköti az ökölvívás.

– A bunyó mellett igazából semmire nincs időm. Ezzel kelek, ezzel fekszem – foglalta össze sommásan a hétköznapjait. – Ettől függetlenül járok természetesen iskolába, a Katona József gimnázium tanulója vagyok, de magántanulóként, hiszen a rengeteg edzésmunka, edzőtábor, versenyzés mellett csak így tudom végezni a tanulmányaimat. Szeretek vagy szeretnék sok minden mást is, például szívesen pingpongozom, ha van időm rám, de minden egyes napom főleg ökölvívással telik.

Fehér Koppány 2012-ben szeretett bele az ökölvívásba, és azóta a Kecskeméti–SC KESI versenyzője. Az első edzői Németh János majd Asztalos József voltak, ma Konkoly István a trénere. Kérdésünkre, hogy mik a legnagyobb sikerei, elsőként említette, hogy a legnagyobb eredménye az, hogy két éve ő az első számú válogatott a súlycsoportjában. – Ebben a két évben a magyar bajnokságot is megnyertem. Az Európa bajnokságon ötödik lettem tavaly is és az idén is. Ez a most sorra kerülő világbajnokság, ez lesz számomra az óriási lehetőség, tehát erre minden erőbedobással készülök.

A legtöbb fiatal ilyenkor nyaral, pihen. A sportolóknak azonban ez olyan luxus, amit nem engedhetnek meg maguknak, avatott be minket a nyári programjába.

– Nekünk pihenés szempontjából nincs nyár. Szeptember elején lesz talán egy kis nyári szünetünk, de igazi nyári szünetünk nincs. Nekünk az egész nyarat végig kell tolni munkával, minden évben, de az idén, ha lehet, még rá is tettünk egy lapáttal. Nem volt nyaralás, nem volt szabad idő, csak edzőtábor, verseny, aztán újra edzőtábor, hiszen készültünk a világbajnokságra, egyszóval munka munka hátán.

Koppány azonban egyáltalán nem bántja, hogy nem a strandon lógatja a lábát.

– Örülök annak, hogy van célom, hogy van, amiért küzdhetek. Megéri az áldozatot, amit hozok érte, nekem ez a lehetőségem a kiemelkedésre. Van egy kedvenc idézetem, Hosszú Katinkától vettem át, az az én életem vezérfonala: Tanulj, amíg ők buliznak, küzdj, amíg ők alszanak. Ezt én megalkuvás nélkül a magamévá tudtam tenni.

Az azt firtató kérdésre, hogy a vb-n milyen eredménnyel lenne elégedett, rövid és velős választ adott: – A dobogó legfelső fokára szeretnék felállni. Az a célom, hogy világbajnok legyek.

Kecskemétről négy versenyző indul

Négy versenyzőt indít a Kecskeméti SC-KESI a világbajnokságon, amelyen nyolcvan ország indít ötszáz bokszolót. 52 kilogrammban, Borsos Tamást, 60 kilogrammban Orbán Adriánt, +91 kilogrammban Fehér Koppányt, Jakab Alex pedig 60 kilogrammban első számú tartalék.

A kecskeméti klubnál egy ötösfogat készíti fel az öklözőket az ősztől esedékes országos bajnokságokra, a Csikós Ábel, Asztalos József, Németh János, Németh Ottó és Konkoly István kvintett dolgozik azon, hogy serdülő, junior, ifi, felnőtt, és női szakágban is lehetőleg minden magyar bajnokságon olyan eredményeket érjenek el, hogy ott legyenek az első háromban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában