tájfutás

2018.04.19. 10:19

Hétszázan vágtak neki az Alföld legnehezebb pályájának

A szabadszállási tölgyes adott otthont a hétvégén az év legnagyobb tájfutóversenyének. Szombaton és vasárnap a 40. Postás Kupán több mint hétszázan álltak rajthoz.

Gulyás Sándor

Az alföldi terepek legnehezebbikén a relatív szintkülönbségek meghaladják egy tízemeletes panelház méretét

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gulyás Sándor

A kétnapos nemzetközi tájfutóversenyen tíz ország képviseltette magát. A magyar versenyzők mellett szlovák, horvát, norvég, román és szerb indulók negyvenkilenc kategóriában küzdöttek a helyezésekért a Strázsa-hegy környéki, változatos domborzatú erdőkben. A 10 éves korú fiataloktól kezdve a 93 éves szeniorokig, tudásuknak és fizikai állapotuknak megfelelően válogathattak 2–14 kilométeres, közép, váltó és normál távok közül – mondta el lapunk érdeklődésére Schell Antal, a verseny elnökhelyettese.

Szabadszállás második alkalommal adott otthont tájfutóversenynek. A területet a Kiskunsági Erdőgazdaság kerekegyházi erdészete javaslatára választotta ki a Postás SE Tájfutó Szakosztálya. A pályát, melynek több mint 90 százalékát erdő borítja, először 2015-ben vehették birtokba a tájfutók.

– Az alföldi terepek legnehezebbikén a relatív szintkülönbségek meghaladják egy tízemeletes panelház méretét. A homok, a növények rendkívül megnehezítették a versenyzők dolgát, melyek jól lemérhetők voltak a győztes szintidőkön. Az Elit kategóriában a versenyzők, távoktól függően 15–90 perc között teljesítették a távokat. Leginkább a szintkülönbségek izzasztották meg a nevezőket – tette hozzá Schell Antal.

A versenyzők elmondása szerint a szabadszállási terep olyan, mintha a Pilisben futnának. A pálya technikailag is nagyon nehéz volt, ami további fizika is és szellemi megterhelést jelentett számukra.

A megmérettetésen megyénket a Kalocsai Sport Egyesület (KSE), Kecskeméti Zöld Sportok Egyesület (KZSE), illetve a Kecskeméti Önkormányzati Dolgozók Szabadidő Sport Clubja (KÖDSZSC) képviselték. Közülük a legkiválóbb eredményt Oláh Renáta (KÖDSZSC) érte el, aki kategóriájában a dobogó második fokára állhatott fel, de remekül szerepelt Nagy Anikó (KZSE) is, aki bronzérmet szerzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában