tájfutás

2018.03.22. 16:15

Szélben, esőben, fagyban kellett tájékozódniuk a futóknak

A versenyzőknek nem csak a tereppel, hanem a cudar idővel is meg kellett küzdeniük a múlt hét végi Szeged Kupa tájékozódási futó rangsoroló versenyen, amit a bodoglári határban rendeztek.

Tapodi Kálmán

A cudar idő ellenére a dobogósok mosolyogtak Fotó: Tapodi Kálmán

A nemzetközi verseny első napján erős esőzés és szél is nehezítette a versenyzők dolgát, majd vasárnap a mínuszok csaptak le.

– A tájékozódási futók általában nem riadnak vissza a hasonló akadályoktól, mondván, a többi versenytársnak is ugyanazt az akadályt kell vennie. Így az előzetes 710 nevező közül szombaton 630-an rajthoz is álltak, majd vasárnap 582-en. Utóbbira sem a hideg miatt, hanem a havas utaknak köszönhetően nem jutott el a mezőny egy kis része – közölte Szokol Mónika, a versenyt szervező Szegedi VSE nevében.

A szombati verseny a felnőtt kategóriában világranglista futam volt, habár az itt indulók jelentős része fiatalabb futó volt. Férfiak közül Bakó Áron 2 másodperces előnnyel nyert a lengyel Wolowczyk Krzysztoffal szemben. A harmadik helyen a szlovák Dekrét Jakub végzett 14 másodperccel Áron mögött. A nők között is magyar került az élre a Sárközy Zsófia személyében. Őt Gárdonyi Csilla követte, majd a svájci többszörös junior világbajnok Aebersold Simona érkezett a harmadik helyre.

Délután 11 kategóriában zajlott váltóverseny, ahol az eliteknél (felnőtt) zömmel külföldi váltók indultak és a csehek taroltak. A nőknél az első három helyet kibérelték a dobogón. A legsikeresebb magyar csapat 8. tudott lenni. A férfiaknál az első és harmadik helyet is ők szerezték meg, a második egy finn csapat lett. A magyarok közül a 14. helyen végzett a legjobb váltó.

A cudar idő ellenére a dobogósok mosolyogtak Fotó: Tapodi Kálmán

Vasárnap kialakult az összetett eredmény a 2. egyéni futam után, mind a 41 kategóriában. A junior lányoknál az első helyet két magabiztos futással a pécsi Szuromi Hanga szerezte meg, második helyen pedig Vékony Vanda végzett a harmadik helyezett bolgár Petrova Yasna előtt. (Meg kell jegyezni, hogy vasárnap a kategóriában indulók fele a szombati futamon a felnőtt kategóriában versenyezett, mivel az világranglista futam volt. Így ők összetett eredményt nem érhettek el. Ezért sem állhatott dobogóra a junior korú Sárközy Zsófia, aki a szombati futamot felnőtt kategóriában megnyerte és vasárnapi idejével N20-ban az aznapi legjobb időt futotta.)

Igaz ez a férfi junior kategóriára is, ahol összetettben Yordanov Stefan bolgár versenyző nyert, majd őt követte mindösszesen a két futamon felhalmozott 10 másodperces hátránnyal Ormay Mihály. A harmadik helyre Zacher Márton futott be. Csak a vasárnapi versenyt nézve magabiztosan, a legjobb időt teljesítette a cseh Sykora Vojtech. Mögötte a szintén cseh Krivda Tomas, majd a lengyel Pryjma Fryderyk végzett. Az összetett nyertes Ormay Mihály vasárnap a 6., míg Zacher Márton az 5. legjobb időt futotta.

A felnőtt női kategóriát a svájci többszörös junior világbajnok Aebersold Simona magabiztosan nyerte összesen közel 11 perces előnnyel a második helyezett bolgár Ivanova Kristina előtt. Harmadik helyen a szintén bolgár Gotseva Liliana végzett, majd Szuromi Hanga pécsi versenyzőé lett a negyedik hely.

Felnőtt férfiaknál Bakó Áron mindkét napon a legjobb időt futva szerezte meg összetettben is az első helyet. Mögötte az angol Todd Finlay végzett több, mint 5 perces hátránnyal. A dobogó harmadik fokára a bolgár Sirakov Ivan állhatott fel.

Vasárnapi egyéni futam, mint junior válogató

A junioroknál a kecskeméti világbajnokságra várható 40 ország közül 20 indította versenyzőit a Szeged Kupán. A vasárnapi futam a magyar juniorok számára válogató verseny is volt, melyen összecsaptak azok, akik szeretnének a 6 fiúból és 6 lányból álló magyar junior válogatott tagjai lenni. A bodoglári az öt válogató verseny közül a második volt. Áprilisban egy, júniusban pedig kettő válogató van hátra, hogy eldőljön, kikből áll a nemzeti csapat világbajnokságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában