Kunszentmiklós

2018.04.23. 07:00

Zongorát kapott ajándékba a kunszentmiklósi művész

Nagy érdeklődés mellett zajlott le az idei tavaszi versünnep Kunszentmiklóson. A rendezvényen vehette birtokba új zongoráját Banyák Gyula, a település közismert és nagy tiszteletben álló művésze.

Gulyás Sándor

Banyák Gyula, Banyák József négykezest játszott

Fotó: Gulyás Sándor

Banyák Gyulát mindenki ismeri Kunszentmiklóson és nagy becsben tartják művészetét. A roma származású muzsikus gyermekkora óta állandó szereplője volt az iskolai, majd a városi, kulturális rendezvényeknek. A fiatal tehetség neves szakembereknél tanult, nyert számtalan zenei versenyt. Három éve az Országos Bárzongorista versenyt a negyedik helyen fejezte be. Pályája a családalapítás után megtorpant, a megélhetés érdekében kétkezi munkát kellett vállalnia. A zongorája is elhasználódott, újra azonban nem volt pénze.

– Honti Roland zenészbarátom ötlete volt, hogy karoljuk fel Banyák Gyulát, és segítsük hozzá egy új zongorához. A lebonyolításra engem kért fel, mert tudta, hogy mint „versvándor” sok helyen megfordulok és jó néhány művészetek iránt elkötelezett embert ismerek – mondta el érdeklődésünkre Tóth Péter tanár, versmondó, aki elsőként a decemberi József Attila előadásán kezdte meg az adománygyűjtést.

Banyák Gyula és Honti Roland az új hangszerrel
Fotós: Gulyás Sándor

A kezdeményezés nemcsak Kunszentmiklóson, hanem a környező településeken is nyitott fülekre talált. A zongora ára az adventi versünnep, majd az Apostagon, Tasson, Szalkszentmártonban, Dunavecsén bemutatott „Az örökség” című előadásokon, illetve az egyéni felajánlásoknak köszönhetően márciusra össze is gyűlt. Az új hangszer átadására a kunszentmiklósi tavaszi versünnepen került sor.

Banyák Gyula és Banyák József négykezest játszott
Fotós: Gulyás Sándor

A nagyszabású rendezvényen Dezső Dóra és Szűcs Miklós kunszentmártoni művészházaspár „Egy asszony meg egy embör” címmel a férfi-női kapcsolatról humoros, tréfás, népdalos összeállítást adott elő. Zongorán játszott Banyák Gyula, Banyák József és tanáruk Perszki Károly. A műsort, melynek végén birtokba vehette a 400 ezer forintot érő új zongoráját a fiatal művész, vers- és népdalösszeállítás színesítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!