Kecskemét

2018.09.19. 17:30

Ünnepi lapszámmal tiszteleg a Forrás Kecskemét 650. évfordulója előtt

Dupla nyári számmal tisztelgett a Forrás folyóirat Kecskemét mezővárosi rangra emelésének idei 650. évfordulója előtt. A 650 éves város című lapszám bemutatóját kedden tartották a kecskeméti Katona József Könyvtárban.

Koós Kata

A 650 éves város című dupla, ünnepi kiadvánnyal tisztelgett a Forrás folyóirat szerkesztősége Kecskemét mezővárosi rangra emelésének idei, jubileumi évfordulója előtt. A közel kétszázötven oldalas július-augusztusi lapszám ünnepélyes bemutatásának a kecskeméti Katona József Könyvtár adott otthont kedden.

A rendezvény házigazdája Ramháb Mária könyvtárigazgató volt, aki köszöntőjében a hírös város múltjának emlékeit őrző intézmények gondosságát hangsúlyozta, mely nélkülözhetetlen előfeltétele volt az ünnepi kiadvány létrejöttének.

– Csak úgy tud megszületni egy ilyen kiadvány, ha előtte sok-sok éven keresztül szorgos, felelősségteljes munka zajlik kinek-kinek a maga területén. Mert a kutató sem tud igazán kutatni, ha például a közgyűjtemények nem figyelnek arra nagyon gondosan, hogy amit csak lehet, próbálják meg összegyűjteni és megőrizni. Kecskeméten különösen nagy figyelmet fordítunk erre, úgy a levéltár, múzeum, mint a könyvtár – fogalmazott.

Az önkormányzat nevében Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester méltatta és köszönte meg a kiadónak a lapszámot.

– Nagyon tanulságos ez a kötet, ugyanis olyan összefoglaló írásokat tartalmaz, melyek akár taníthatóak is lehetnének a városunk iskoláiban – közölte.

A kiadvány tartalmát Rigó Róbert történész, a lapszám vendégszerkesztője ismertette a megjelentekkel. Elmondta: az alkotók két úton próbálták felölelni a város elmúlt 650 évét. A kötet egyrészt mozaikképekben tárja az olvasó elé Kecskemét történeti korszakait. A város történetével évek, évtizedek óta foglalkozó, országos hírnevű történészek tollából származó tanulmányok bemutatják, milyen főbb változások történtek e korszakokban.

– Másrészt pedig szerettük volna Kecskemét történetírását körüljárni a korai időktől egészen napjainkig, és egyáltalán a helytörténetírás helyét átgondolni. Az olvasók számára segíteni abban, hogy a helytörténet, illetve viszonya az országos történettel, hol tart manapság – fejtette ki.

A kötet tanulmányaiban többek között Ferenc József két Kecskeméten tett látogatásáról, az 1956-os, helyi eseményekről, valamint Kecskemét, Nagykőrös és Cegléd kapcsolatáról olvashatnak az érdeklődők. Emellett a lapszám levéltári dokumentumokról készült fényképsorozatot, interjúkat, valamint szépirodalmi írásokat is tartalmaz, melyek témája vagy szerzője a városhoz kötődik.

A rendezvény résztvevői a köszöntők után egy beszélgetést hallgathattak végig a lapszám két szerzőjével: Füzi László, a Forrás Főszerkesztője és Rigó Róbert történész kérdezte a kötetben megjelent tanulmányaikról Iványosi-Szabó Tibor és Gyáni Gábor történészeket.

A kötet legterjedelmesebb tanulmányának szerzője, Iványosi-Szabó Tibor elmondta, hogy Kecskemét mezővárosi voltából adódóan a szabad királyi városokhoz képest mérsékelt lehetőségekkel rendelkezett, azonban adottságaival mindig is jól sáfárkodott.

– Kecskemét azon túlmenően, hogy igen szerencsés földrajzi helyzete van, el tudta érni, hogy az egyes nagyobb korokban szükséges exportcikkek termeléséhez mindig számottevően hozzá tudott járulni – közölte.

Gyáni Gábor a beszélgetés során kifejtette, hogyan változott a helytörténetírás megítélése az elmúlt évszázadok folyamán. A 19. században a nemzet története lényegesen fontosabb pozíciót foglalt el az akadémiai történetírás berkeiben, mint a helytörténet. A későbbiekben azonban e hierarchikus viszony megváltozott, és napjainkban immár a helytörténet kutatás nem az országtörténet alatt, sokkal inkább amellett, sőt olykor azt helyettesítőként pozicionálható.

A 650 éves város című lapszám szerzői:

Dobozi Eszter, Füzi László, Gyáni Gábor, Gyenesi József, Hernády Judit, Iványosi-Szabó Tibor, Kriskó János, Novák László Ferenc, Orgoványi István, Ö. Kovács József, Péterné Fehér Mária, Pintér Lajos, Rigó Róbert, Sági Norberta, Somogyvári Ágnes, Tóth Ágnes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!