Kecskemét

2018.06.21. 14:00

Több filmet vetítenek a kis könyvtárakban

Együttműködési megállapodás született az Informatikai és Könyvtári Szövetség, a Magyar Nemzeti Film­archívum és a Kecskemétfilm Kft. között szerdán, melynek révén több száz új filmmel bővül a Könyvtár­Mozi országos hálózat filmkínálata. A program legfőbb célja, hogy lehetőséget biztosítson a kistelepülések lakosainak, hogy lakóhelyük könyvtárában szervezett, ingyenes filmvetítések révén megismerkedhessenek a hazai filmipar remekeivel.

Koós Kata

Ráduly György, Ramháb Mária és Mikulás Ferenc a szerdai sajtótájékoztatón

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Szakmai napot szervezett az Informatikai és Könyvtári Szövetség a KönyvtárMozi hálózatban részt vevő­ könyvtárosok számára a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban szerdán.

A rendezvényt Ramháb ­Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke, a megyei könyvtár igazgatója nyitotta meg.

– A KönyvtárMozi egyedülálló szolgáltatás, mert ­arra a komplexitásra, melyben mi gondolkodunk róla, még nem igazán láttam példát. Arra igen, hogy egy-egy könyvtárban esetleg vetítenek egy filmet. Azonban, hogy ez egy rendszerbe foglalt és átfogó szolgáltatásként jelenjen meg, és lehetőséget adjon az embereknek közösségi találkozásokra, beszélgetésekre, a gyerekeknek pedig nagyon komoly tanulást támogató programokra, erre minden túlzás nélkül büszkék lehetünk – fogalmazott köszöntő beszé­dében.

A KönyvtárMozi programhoz az ötezer főnél kisebb lélekszámú­ települések könyvtárai csatlakozhatnak, melyek a megyei könyvtárak szolgáltatóhelyeiként működnek. A projekt legfőbb célja, hogy a könyvtárakban kéthetente vagy havonta rendszeresített, ingyenes filmvetítések során a kistelepülések lakossága megismerkedhessen a hazai film- és rajzfilmipar remekeivel. A projekt keretében a filmvetítésekhez kapcsolódóan gyermekfoglalkozásokkal, előadásokkal és beszélgetésekkel is várják a nézőket a könyvtárosok.

A konferencián a könyvtárosok mellett a program együttműködő partnerei is jelen voltak, mely cégek térítésmentesen bocsátják a hálózat rendelkezésére a filmeket. Ráduly György, a Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatója előadásában fontos hiánypótlásként jellemezte a KönyvtárMozi projekt tevékenységét.

Ráduly György, Ramháb Mária és Mikulás Ferenc a szerdai sajtótájékoztatón
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

– Az elkötelezettségünk teljes mértékű afelé, hogy a filmnézés elsősorban közösségi élmény legyen. Ma Magyarországon az 1990-es moziszámnak körülbelül mindössze tíz százaléka működik az országban. Borzasztó kevés helyen lehet filmet nézni moziban. A KönyvtárMozi program munkája rendkívül fontos hiánypótló tevékenység – mondta, majd hozzátette: nagy szükség van a magyar filmipar alkotásainak és az általuk közvetített értékek népszerűsítésére, ugyanis a hazánkban tavaly eladott összes mozijegynek mindössze csupán három százalékát váltották magyar filmekre.

Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezető igazgatója előadásában a KönyvtárMozi ifjúságnevelő hatását hangsúlyozta.

– A gyerekek csak abból tudnak választani, amit eléjük teszünk. Nagyon ártalmasnak tartom rájuk nézve a ­televíziók műsorát, mert nagyon sok esetben nem értékeket sugároznak. A KönyvtárMozinak azért kiemelten fontos a szerepe, mert alternatívát mutat a gyerekek számára. Olyan információkat közvetít, melyek az általános műveltségüket, tudásukat fejlesztik, az ízlésvilágukat pedig úgy alakítják, hogy valóban értéket tudjanak választani – fejtette ki.

Az előadásokat ­követően együttműködési megállapodást írt alá Ramháb ­Mária a filmcégek vezetőivel, akik a dokumentumban több száz filmre vonatkozóan tettek ígéretet, hogy az alkotásokat a jövőben a KönyvtárMozi program rendelkezésére bocsátják.

Ötszáz könyvtár csatlakozott

A KönyvtárMozi program 2015. október 5-én indult az Informatikai és Könyv­tári Szövetség­ koordinálásával, valamint a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A szolgáltatáshoz az évek alatt országszerte több mint ötszáz kistelepülési könyvtár csatlakozott. Eddig több mint nyolcvanezer néző vett részt a KönyvtárMozi vetítésein, közülük közel 53 ezer néző gyermek volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!