tompa

2018.01.15. 20:10

Tíz éve ápolják a bunyevác hagyományokat

Bunyevác nagy prélót rendeztek a hétvégén a tompai művelődési házban, a tíz éves Tompai Kolo Tánccsoport tagjai léptek színpadra. A jó hangulatról a Cabar Zenekar és Tamara Babic népdalénekes gondoskodott.

Pozsgai Ákos

Préló, sok évszázados népszokás, az ország déli részén 11 településen élnek bunyevácok és sokácok. Környékünkön külön jelentősége is van, lévén, hogy 11 községben élnek bunyevácok, illetve Hercegszántón sokácok. Maga a préló egy kalákában végzett munkaszokásból, a kenderfonásból eredeztethető. A préló története több száz évre nyúlik vissza. Eleinte családoknál rendezték meg, ma már a hagyományőrző csoportok, egyesületek közös mulatságai alkalmával tartják.

A Tompai Kóló Tánccsoport 2007-ben alakult, a tánc és a hagyományok szeretete hívta életre a csoportot, jelenleg 20 tagú a tánccsoport. Oktatójuk Kubatov Zorica, aki heti rendszerességgel tart próbákat. Elsősorban bunyevác, nemzetiségi táncokat és hagyományokat ápolják, de a magyar népi kultúra elemeit is beépítik a programjaikba.

Rendszeres meghívott fellépők a környező településeken rendezett préló bálokon, így például Csikérián, Baján, Bácsalmáson, de felléptek már Budapesten a Nemzetiségek Házában és Szegeden a szerb és balkán táncházakban is.

Tavaly Balatonberényben az amatőr Művészeti fesztivál nemzetiségi Néptáncversenyén arany minősítést értek el. Hagyományos rendezvényeik a minden év januárjában megrendezett préló bál, táncházak, kiállítások. Idén első alkalommal ifjúsági kolo tábort is rendeznek az utánpótlás csoportjuk számára, ahol a gyerekeket sok érdekes programmal várják majd.

Tompán egy állandó bunyevác helytörténeti kiállítás is várja az érdeklődőket, ahol a tánccsoport tagjai a bunyevác kultúra fellelhető tárgyi emlékeit is összegyűjtötték a helybeli bunyevácok adományaiból. Gyűjteményükben megtalálhatók archív fotók, a mindennapi élet használati eszközei, tárgyai, szőttesek, hímzések, viseletek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!