Bácsalmás

2018.01.22. 19:43

Színdarabbal indult a kulturális műsor

Színházi előadással és kiállításokkal ünnepelték településük várossá avatásának 32. évfordulóját a hétvégén Bácsalmáson. A kulturális központ galériatermében Janikovszky Éva-emlékkiállítás nyílt, valamint a bezdáni Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszó csoportja Elvámolt éjszaka című darabját mutatták be.

Pozsgai Ákos

A városban élők közös értékteremtő, megújító munkáját hangsúlyozta köszöntőjében Német Balázs polgármester, aki a bezdáni színi társulat díszelőadását megelőzően mondott rövid beszédet. A városvezető méltatta a település elődeinek közösségépítő munkáját is, amelyet folytatni kívánnak.

Szólt a Bácsalmáson is 2014-ben megalakult Települési Értéktár Bizottság munkájáról, melynek feladata összesíteni és rendszerezni a város és környéke területén fellelhető települési és tájegységi értékeket, a térség természeti környezetének, szellemi, anyagi, művészeti alkotásainak, hagyományainak összegyűjtése, bemutatása, ezen keresztül az összetartozás erősítése.

Ezek között említette Németh Miklósné tavaly decemberben megjelent Bácsalmási népviseletek bemutatása című könyvét, mely sokéves gyűjtő- és kutatómunkáját összegzi. A Bácsalmáson élő német családok viseletét bemutató kiadvány betekintést nyújt a német nemzetiségi kultúra múlt századába, mely elválaszthatatlanul hozzátartozik Bácsalmás múltjához, történelmi hagyatékához.

A bácsalmási helyi értéktárat gazdagítja a Hősök tere, a Dulity Tibor Képtár, a Skorutyák kékfestő műhely, a Gyapjas gyűszűvirág, dr. Horváth Zoltán, Széná­siné Harton Edit, dr. Sövény Mihály és Prókai Károly alkotói munkássága, valamint Horváth József fafaragó, Erdős Csaba fafaragó, Erdős Katalin intarziakészítő és Rabitovszky Alice tojásdíszítő alkotói munkássága. A tizenkettő helyi érték közül kettőt, a Skorutyák kékfestő műhelyet és a Dulity Tibor Képtárat a megyei értéktárba is felterjesztettek.

Németh Balázs ünnepi beszédében kiemelte az elmúlt évek jelentős fejlesztéseit, köztük a szennyvízcsatornázást, és köszönetet mondott a bácsalmásiaknak, hogy segítségére voltak a városvezetésnek a beruházások megvalósulásában.

A hagyományokat követve a kulturális műsor idén is egy színdarabbal kezdődött, a bezdáni Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszó csoportja Elvámolt éjszaka című színházi előadását mutatták be. A kulturális központ emeleti galériatermében ­Janikovszky Éva író életéről, relikviáiból, könyveiből nyílt emlékkiállítás, amely február 14-ig tekinthető meg.

Már az avar korban lakott volt

Bácsalmás 1986. január 1-jén lett város a megye nyolcadik városaként. A hivatalos várossá nyilvánító ünnepséget 1986. január 17-én tartották, Bednárné Kiss Ildikó tanácselnök vette át a várossá nyilvánításról szóló oklevelet. Akkoriban Bácsalmás mellett még az országban 15 városavató ünnepséget tartottak. Régészeti leletek bizonyítják, hogy a település őse az avar kortól lakott volt. Az első nagy néppusztítást az Alföldet letaroló mongol, tatár hordák végezték, s ennél is végzetesebb volt az oszmán hódítás. Az első ismert 16. századi pecsét egy 1598-as okiraton található. ­Almás pecsétjén 1775–1808, Almás kiváltságos mezőváros pecsétjén 1808–1872 szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!