kiskőrös

2018.04.24. 07:00

Szakmai elismerést kapott Lucza Ilona, a Kiskőrösi Tájház igazgatónője

A kiskőrösi Szlovák Tájház a helyi közösségi lét egyik színtere. A Magyarországi Tájházak Szövetsége díjjal ismerte el az intézmény tevékenységét.

Barta Zsolt

A felvétel a tájház alapításának 40. évfordulóján készült. A képen balról látható Ando György néprajzkutató köszöntötte az ünneplőket, mellette Kispálné dr. Lucza Ilona, kezében virágcsokorral.

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Barta Zsolt

Tavaly ünnepelte alapításának a 40. évfordulóját a Kiskőrösi Tájház. A közelmúltban a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum – amelyhez a tájház is tartozik – igazgatója, Kispálné dr. Lucza Ilona Szablyár Péter-emlék­plakettet kapott.

Mint mondta, a Magyarországi Tájházak Szövetsége kétféle elismerésben részesíti a szakma elkötelezett munkatársait. Elismeri az adott intézményt, ekkor adják át az Év Tájháza díjat. A személyes munka elismeréseként pedig az Év Tájházvezetője címet, illetve a Szablyár Péter-emlékplakettet adják át.

A felvétel a tájház alapításának 40. évfordulóján készült. A képen balról látható Ando György néprajzkutató köszöntötte az ünneplőket, mellette Kispálné dr. Lucza Ilona, kezében virágcsokorral.
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Barta Zsolt

Ez utóbbit vette át a kiskőrösi igazgatónő nemrégiben. Mint hangsúlyozta, az érdem nemcsak az övé, hanem a munkatársaié is. Az intézmény tevékenységét egy szakmai bizottság tekintette át, amely tagjai különböző szempontok alapján hozták meg a döntésüket. Így például értékelték a munka szervezettségének a színvonalát, a működési feltételek teljesítését, a programok beágyazottságát a helyi közösségen belül. A díjra az országos tájházvezetőség tagjai ajánlották a jelölteket.

– Nem tudtam arról, hogy jelölt vagyok, de az Év Tájházvezetője, Csáki Balázsné, a cigándi Bodrogköz Tájmúzeum Alapítványának a kuratóriumi elnöke sem tudott erről. A közgyűlésre hívtak, ahol átadták az elismerést. Erre azért is vagyok büszke, mert egy olyan emberről elnevezett díjat ítéltek nekem, aki meggyőződéssel képviselte a tájházak ügyét. Szablyár Péter kohászmérnök volt, de járta a természetet, és kutatta a néprajzi eszközöket. Ennek érdekében vidékre, Jósvafőre költözött. Megszervezte a Magyarországi Tájházak Szövetségét, koordinálta az intézmények kialakításának a feltételeit országszerte. Rengeteget tett azért, hogy ez a szervezet egy pályázati rendszerbe beépülhessen – mondta a igazgatónő. Majd hozzátette: ezek az intézmények ma már nemcsak a régi tárgyak gyűjteményét jelentik, amelyhez nem szabad hozzányúlni. Egy tájház a közösségi lét helyszíne kell, hogy legyen, ahol olyan a múltat idéző programokat rendeznek, amelyek a családi generációkat kötik össze. Szablyár Péter ennek a következetes képviselője volt.

Halála után a tájházak szövetségének vezetése úgy döntött, hogy díjat alapít. Ezt az elismerést kétévente adják át. Kispálné dr. Lucza Ilona igazgatónő volt a második, aki megkapta. A kiskőrösi Szlovák Tájház többfunkciós intézmény: a klasszikus kiállítás mellett kézművestáborokat szerveznek a diákoknak, a kemencében sülteket, kenyérlángost készítenek gyakran.

– Azt szeretném, hogy a lakosság, a civil szféra még erőteljesebben bekapcsolódjon a tájház életébe. Megjelenhetnének családtörténetek, vagy egy-egy mester életét is fel lehetne dolgozni, bemutatva a régi eszközeit, fotóit – mondta Kispálné dr. Lucza Ilona.

Huszonegy éve a múzeum élén

Kispálné dr. Lucza Ilona középiskolai tanár volt 1997-ig, majd átvette a kiskőrösi Petőfi Sándor Szülőház és Emlékmúzeum vezetését. Hagyatékápoló munkásságáért 2014-ben Magyar Örökség Díjjal tüntették ki. A vezetése alatt álló intézmény eddig kétszer nyerte el az Év Múzeuma kitüntető címet. A „Petőfiről csak hitelesen” munka eredménye, hogy az ország legnagyobb Petőfi képzőművészeti gyűjteményét és műfordítói szoborparkját tudhatja a város magáénak, valamint az ország leglátogatottabb irodalmi emlékhelye is a múzeumegyüttes.

Lucza Ilona a múzeumi feladatok mellett az Országos Petőfi Sándor Társaság ügyvezető elnökeként is sokat tesz a Petőfi-kultusz ápolásáért. A múzeum mellett a tájházat is felügyeli az igazgató. 2006-ban sikeresen pályáztak és valósították meg a tájház infrastrukturális fejlesztését. Az épületben padlófűtést alakítottak ki. 2008-ban a múzeumi programok ellátásához ugyancsak pályázati forrásból udvari kemence épült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!