kecskemét

2018.06.18. 19:59

Megkezdődött a Barackpálinka és borfesztivál

Hétfő délután ünnepélyesen is megnyitották a III. Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztivált a város főterén. A megnyitót emelte a borlovagok díszes felvonulása és a Kecskemét Táncegyüttes színvonalas produkciója.

Sebestyén Hajnalka

Dr. Homoki Tamás alpolgármester köszöntőjében hangsúlyozta: a város gazdasági múltját meghatározza a bor- és a pálinka kultúrája. Olyan területen fekszik a város, ahol évszázados hagyományai vannak a gyümölcs- és növénytermesztésnek, így az ebből származó javakat méltó módon kell megünnepelni.

A szervező, Hírös Agóra kulturális központ célja ezúttal is, hogy a közösségi élményt ötvözzék a kulturált bor- és pálinkafogyasztással. A népszerű programok megtartása mellett – több újdonsággal is készültek az idei fesztiválra. Vasárnap estig több mint 80 programmal várják a fesztiválra látogatókat. A programok fókuszában Kecskemét városi rangra emelésének 650 éves évfordulója áll, így a fellépők közül szinte mindenki kecskeméti vagy kötődik a városhoz. A gazdag műsorkínálatból mindenképpen kiemelkedik szombat este a 30 éves Csík János és zenekarának monumentális koncertje. A nagyszínpadon látható még többek között kedden este a Bohém Ragtime Jazz Band, szerdán a Nova Prospect, az Időgép, csütörtökön Kocsis Tibor. A Kálvin tér melletti kis színpadon pedig olyan fiatal, még feltörekvő tehetségek kapnak bemutatkozási lehetőséget, akikre érdemes lesz a jövőben odafigyelni, például a BarIsOn, a Bálvány utca vagy a Mon Cherries.

Pénteken a fesztivál ad helyet a nagy főtéri lagzinak DJ Pénzessel, ahol rekordkísérletre készülnek a már több éve házasságban élő párok azáltal, hogy egyszerre erősítik meg házassági fogadalmukat. Szombaton a fesztiváli programok jól ötvözhetőek a Múzeumok Éjszakája programokkal.

Köszöntötték a díjnyertes borokat és pálinkákat

Kecskemét ­város borának idén a ­Damax Kft. cserszegi fűszeresét választották. A megye borát három kategóriában értékelték. Fehér­ kategóriában Bács-Kiskun ­megye bora a Szentpéteri­ ­Pincészet 2017-es Olaszrizlingje lett. Rozé kategóriában a Bács-Kiskun Megye Bora ­címet a Koch Pincészet 2017-es Cabernet Sauvignon Rozé bora érdemelte ki. ­Vörös kategóriában a Bács-Kiskun Megye Bora címet az ­Antal Pincészet 2015-ös Merlot-jának ítélték meg. Ettől az évtől a Bács-Kiskun ­Megye ­Feltörekvő Borásza cím is gazdára talált, melyet ifjabb Szentpéteri Attila kiskőrösi fiatal borász kapott meg.

A fesztivál nyitóünnepségén hirdették ki a fesztivál díjnyertes pálinkáit és borait­

Az Év Pálinkája Kecskemét címet az Alexander Pálinkaház Vilmoskörte ­Pálinkája érdemelte ki. A Fesztivál ­Barackpálinkája címet a Madarasi Pálinkaház Limitált Prémium Barack terméke kapta.

A Fesztivál Bora 2018 címet a Damax Kft.-től Dabasi Gábor Muskotály Cuvee 2017-es borának ítélték oda. A Fesztivál Legjobb Fehérbora címmel a Csanádi Szőlőbirtok Sauvignon Blanc 2017-es bora büszkélkedhet. A Fesztivál Legjobb Rozé Bora címet a Szentpéteri Borpince Kft. Kékfrankos Rozé 2017-es borának szavazta meg a zsűri. A Fesz­tivál Legjobb Vörösbora címet ­pedig az Antal Borászat Kft. Merlot 2015-ös bora érdemelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!