szalkszentmárton

2018.05.20. 07:00

Kutatják az értékeket és ápolják a szalki hagyományokat

Szalkszentmártonban közel­ fél évszázados hagyománya­ van a népi tánckultúra ápolásának, továbbörökítésének. Elmondható, hogy ma már a településen nincs olyan család, melynek ­valamelyik tagja ne kötődött volna a helyi tánccsoporthoz.

Gulyás Sándor

A Szalkszentmártoni Néptánc Egyesület tagjai

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gulyás Sándor

Az első néptánccsoport a termelőszövetkezet támogatásával alakult meg Szalkszentmártonban, és elkezdődött a rendszeres néptáncoktatás a településen. A munka a fenntartó megszűnése után, ha kisebb-nagyobb intenzitással is, de tovább folytatódott, biztos alapokra a 2011-ben megalakult Szalkszentmártoni Néptánc Egyesület létrejötte után került.

– Fodor Béni, a csoport alapító­ tagja sorra kereste fel ötletével az egykori táncosokat, köztük engem is. A kezdeményezés nyitott fülekre talált, tizenketten vállaltuk fel, hogy az egyesület létrehozásával új lendületet adjuk a néptáncnak a ­faluban, ami egyben a közösségépítés egyik nagyon fontos formája is – mondta el lapunk érdeklődésére Damásdi Sándor, a Szalkszentmártoni Néptánc Egyesület vezetője, táncosa.

Az egyesület létrehozására­ a régi táncosok egy emberként mondtak igent, mivel ­kiemelt feladatuknak tekintették a helyi értékek felkutatását és megőrzését, a néptánc, nép­zene, néphagyomány tanítását, terjesztését, valamint népszerűsítését.

– Tizenkét éves korom óta táncolok, elsőként a gyermekek között, később a felnőttcsoportban szerepeltem. A katonaság után még néhány évig részt vettem a fellépéseken, majd a családalapítást követően a sarokba került a csizma és a népviselet. A tánc szeretete azonban mindvégig megmaradt bennem, így nem volt nehéz visszacsábítani a csapatba – mesélte Damásdi Sándor, aki már kisgyermekként beleszerelmesedett a néptáncba.

Damásdi Sándor az egyesület irányítását három esztendeje vett át, munkájában a felnőttek sokat segítenek. Négy csoportjuk – óvodás, iskolás, ifjúsági és felnőtt – Kővágó Zsolt és Kővágóné Csenki Mónika művészeti vezetők irányítása mellett működik. Az egyesület az önkormányzat és a támogatók segítségével, valamint az oktatásért fizetett díjakból tartja fenn magát. A szalki táncosok elsősorban a helyi rendezvényeken lépnek színpadra, de több településen, bemutatón és minősítőversenyen is megcsillogtatták már tudásukat.

Terveik között szerepel a szalkszentmártoni táncok, ­illetve a népviseletek felkutatása. Amennyiben nem sikerül megfelelő anyagot előbányászniuk, a kunszentmiklósi­, valamint a kistérségi táncokat dolgozzák fel, viszik színpadra, melyhez elengedhetetlen a hozzá illő népviselet megvásárlása is – tudtuk meg az egyesület vezetőjétől.

– Nagyon fontos, hogy megtanítsuk gyermekeinkkel nagyszüleink, szüleink kultúráját, ami most, mikor igyekeznek beolvasztani bennünket egy nagy európai közösségbe, kiemelt jelentőséggel bír. Tudnunk kell, hogy honnan erednek gyökereink, ezt csak úgy tudjuk érdemben átadni a felnövekvő korosztály számára, ha műveljük is, jó példával ösztönözve őket a magyar népi kultúra megismerésére, művelésére, tovább örökítésének fontosságára. Kiemelten fontos az is, hogy megtanulják, milyen a közösséghez tartozás érzése – fűzte hozzá Damásdi Sándor.

A Szalkszentmártoni Néptánc Egyesület tagjai
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Gulyás Sándor

A Szalkszentmártoni Néptánc Egyesület célja a hagyományok, kulturális értékek megőrzése, a helyi értékek felkutatása és megőrzése, a néptánc, népzene, néphagyomány tanítása, terjesztése, népszerűsítése, a magyar kultúra ápolása, a felnövekvő nemzedék mozgáskultúrájának fejlesztése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!