Kecskemét

2018.03.23. 17:40

Kecskemét múltjáról mesél a kiállítás

A hírös város múltjáról mesélnek azok a hagyományos paraszti kultúra tárgyai, melyekből pénteken nyílt tárlat a Népi Iparművészeti Gyűjteményben. A ma már kincsnek, ritkaságnak számító eszközöket a tavaly elhunyt Leviczky József adományozta a múzeumnak.

Sebestyén Hajnalka

A megnyitón Kriskóné Dávid Mária, a gyűjtemény vezetője köszöntötte a vendégeket, majd a tárlatot Leviczky Cirill önkormányzati képviselő, az adományozó fia mutatta be, elevenítette fel emlékeit édesapjáról és a kiállításon látható tárgyakról.

Leviczky József hagyatéka által Kecskemét múltjának egy különleges szeletét mutatja be a tárlat, mely május 19-éig tekinthető meg. A bemutatott tárgyak ugyanis nem népi jellegűek, hanem az egyszerű, dolgos emberek hétköznapokban használatos eszközei. Ilyet ritkán lát ma már az érdeklődő.

Leviczky József hosszú évtizedekig dolgozott pedagógusként, a neve összeforrt a kecskeméti szakképzéssel. Néhány éve a múzeumnak ajándékozta a több mint 200 darab tárgyból álló régiség gyűjteményét. Az eszközök még az 1960-70-es években kerültek hozzá, de a XIX. századból, a XX. század elejéről származtak. Tanárként biztatására a kecskeméti és a környékbeli településeken élő diákok gyűjtötték össze a családjukban, környezetükben fellelhető, a hagyományos paraszti háztartásokban, gazdaságokban egykor mindennapos használatra szánt tárgyakat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!