kiskunfélegyháza

2018.03.22. 09:35

A fotózás az élete Mezősi Ágnesnek

A félegyházi fotóművész, Mezősi Ágnes kilenc kortárs magyar képzőművésszel együtt mutatkozik be az Egyesült Államokban a Hungary Emerging című kiállítás keretében. Ágnes fotóit több mint százhatvan magyar pályázó alkotásai közül választották a legjobbak közé.

Vajda Piroska

Újabb sikeréről faggattuk Mezősi Ágnest. A félegyházi fotóművész azonban nem tudta szavakba önteni, mekkora öröm érte azzal, hogy a Münchenben készített két fotójával képviselheti hazánkat az Egyesült Államok legjelentősebb művészeti vásárain. Mint mondta, először hinni sem akart a szemének, amikor megkapta az értesítést, hogy a tíz legjobb közé választotta a neves amerikai és magyar szakemberekből álló zsűri.

Döntésük alapján a Magyar Foundation of North America által az Art Market Budapest művészeti vásár közreműködésével megvalósuló kiállításon Batykó Róbert, Biró Dávid, Fajgerné Dudás Andrea, Horváth Ágnes, Horváth Lóczi Judit, Pol Kurucz, Regős Benedek, Saxon Szász János és Tóth Angelika társaságában mutatkozhat be az amerikai közönség előtt. Alkotásaik többek között New York, Chicago és Miami jelentős művészeti vásárait is érintő kiállításon lesznek láthatóak.

Fotós: Mezősi Ágnes

Mezősi Ágnestől azt is megtudtuk, hogy a Magyar Foundation of North America által kiírt pályázaton a képzőművészet szinte valamennyi ága képviselteti magát. Festmények, fotók, grafikák és szobrok is láthatóak lesznek a kiállításon. A tárlat célja, hogy bemutatkozási lehetőséget teremtsen az amerikai közönség előtt a Magyarországon és az ország határain túl élő magyar művészek számára.

Mezősi Ágnes mindössze négy éve fotózik komolyabban. Az elmúlt évek alatt azonban sikert sikerre halmozott. Tehetségére egy angol kiadó is felfigyelt, csokorba gyűjtve jelentette meg kétszáz legjobb fotóját, még fotós pályafutása legelején. Azóta is egymást követik kiállításai és számos díjat is bezsebelt már. Képei – visszahúzódó személyiségével ellentétben – nagyon határozottak, szabálytartóak és letisztultak. Szeret kísérletezni, újabb technikákat kipróbálni.

Mezősi Ágnes alig akarta elhinni, hogy munkáit bemutatják az Egyesült Államokban

– Ha röviden kellene megfogalmaznom, azt mondhatnám, hogy a fotózás az életem – nyilatkozta lapunknak Ágnes, akiről azt is tudni kell, hogy valójában a fotózásnak köszönheti életét. Ágnes ugyanis hosszú betegség és tragédiák sora után kezdett el fotózni. A kamera keresőjén keresztül azonban megtalálta azt az utat, ami sikert és boldogságot hozott neki.

Ágnesnél néhány éve agyvelőgyulladást diagnosztizáltak. A betegség a bal agyféltekéjét támadta meg, aminek következtében lebénult az egyik oldala, beszélni sem tudott. A hosszú, közel egyéves gyógyulási folyamat során kezdett el fotózni, ami gyökeresen megváltoztatta a gondolkodását.

Fotós: Mezősi Ágnes

– Ma már az apróságoknak is örülni tudok és hálás vagyok mindenért – összegezte a félegyházi fotós, akinek most az a legnagyobb vágya, hogy kijusson valamelyik amerikai kiállításra, ám anyagi lehetőségei ezt nem engedik meg. Ezért támogatókat keres, akik szívesen segítenék abban, hogy élete egyik legjelentősebb eseményén részt vehessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!