galéria

2018.10.23. 17:13

A forradalom áldozataira emlékeztek Kiskunhalason

Az Országzászló ünnepélyes felvonásával vette kezdetét a megemlékezés Kiskunhalason.

Pozsgai Ákos

A résztvevők ezt követően a városi filmszínházba vonultak, ahol Dr. Bay Miklós, Kiskunhalas díszpolgára mondott ünnepi beszédet, elevenítette fel az '56-os forradalmi eseményekhez fűződő személyes emlékeit és adott történelmi áttekintést az akkori eseményekről.

Ezt követően a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium diákjai adtak emlékműsort, majd az ünnepség résztvevői a város főterén álló kétágú kopjafához vonult, amely az '56-os események kiskunhalasi halálos áldozatainak állít emléket. A város elöljárói mellett a helyi '56-os Emlékbizottság tagjai, az iskolák, politikai pártok és civil szervezetek képviselői, valamint magánszemélyek helyezték el a megemlékezés virágait és koszorúikat.

A megemlékezők az alsóvárosi katolikus temetőben felkeresték ifj. Nagy Szeder István, a halasi '56-os események egyik kiemelkedő alakjának sírját, aki nem csak megakadályozta a tömeges vérengzést, hanem az országban egyedülálló módon szabad választásokat szervezett a városban, amelyen elsöprő többséggel győzött a kisgazda párt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!