kecskemét

2018.05.19. 11:30

Bibliai jelenetek híres festők képein

A Biblia színei címmel kicsi, de érdekes szabadtéri tabló­kiállítás látható egészen szeptember 30-ig a kecskeméti Ráday Múzeum előtt, mégpedig ismert magyar festők bibliai témájú műveinek reprodukcióiból.

Hraskó István

Összesen nyolc színes, nagyméretű reprodukció mesél szeptember végéig az ismert vagy kevésbé ismert bibliai történetekről a Ráday Múzeum bejárata előtt. A képek a XIX. század végi, XX. század eleji művésztelepekhez kapcsolódó képzőművészek, Ferenczy Károly, Iványi-­Grünwald Béla, Fényes Adolf, Koszta József, valamint Barta Ernő munkái.

A festmények bemutatásával egyrészt a Bibliát szeretnék népszerűsíteni, hiszen mint egyházi fenntartású múzeumnak kulturális és egyházi missziójuk is van – hangsúlyozta dr. Fogarasi Zsuzsa igazgató. Bencsik Orsolya múzeumpedagógus, a kiállítás rendezője pedig hozzátette: azokat is szeretnék megszólítani a kiállítással, akik vallásos nevelést kaptak, egyházi berkekben nevelkedtek, és jól ismerik a Bibliát. Nekik a témák szokatlan, figyelemfelkeltő megközelítése jelenthet érdekességet, mikor a történetet a festők az eredeti környezetből kiszakították, és mondjuk XIX. századi közegbe ültették, vagy éppen nem tartották a bibliai kosztümök ábrázolási hagyományait.

Például Koszta József Háromkirályok című festményén Gáspár, Menyhért és Boldizsár nem az istállóban, éjszaka, hanem a szabadban, világos nappal köszöntik a kis Jézust. A nagybányai festőiskola meghatározó alakjának, Ferenczy Károlynak Józsefet eladják testvérei művén pedig inkább a nagybányai lapály megjelenése a hangsúlyosabb, mint a drámai cselekmény.

A válogatás egyaránt szól a gyermekekhez és a felnőttekhez, a képek alkalmat adnak néhány pillanatnyi vagy akár percnyi elmélyülésre, odafigyelésre, de a sétálók tekintetét is odavonzzák.

– Volt már, aki megkérdezte, az öreg Kálvin mit szól ahhoz, hogy a szobrát ilyen képek veszik körül. Szerintem nem érzi magát rosszul. Kálvin János ugyanis Isten, a Szentháromság ábrázolását tiltotta, a bibliai témákét nem, azzal a kikötéssel, hogy az ilyen képeket, szobrokat templomban nem szabad elhelyezni. Itt pedig a szabad ég alatt vannak – világított meg egy nem mellékes részletet az igazgatónő. A kiállítást Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezető igazgatója nyitotta meg.

Muraközy-kiállítás nyílik hamarosan

Új állandó kiállításnak ad helyet júniustól a Ráday Múzeum. A Múzeumok Éjszakáján már biztosan lehet majd látni Muraközy János több mint harminc festményét, grafikáját, személyes tárgyát, bútorát. Ezeket a XIX. században élt festőművész családja ajánlotta fel a városnak közel negyven éve. Egy darabig a Katona József Emlékházban őrizték, de dohos volt az a szoba, ahol a képeket és a relikviákat kiállították. Így aztán átvitték a gyűjteményt a Cifrapalotába. Ott egy félreeső terembe került, aztán meg is szüntették a kiállítást. Muraközy János családja méltó helyet kért a várostól, így vezetett az út a Ráday Múzeumba, ahol egyébként az elmúlt hetekben felújították a bejárati folyosót és a Fuxreiter-ásványgyűjtemény termét, és most dolgoznak a Muraközy-emlékszobán. Fogarasi Zsuzsától azt is megtudtuk, június 21-én a múzeum udvarában Farkas Gáborra, az Európa Jövője Egyesület elnökére, Kecskemét díszpolgárára emlékeznek egy koncerttel, a Csiperó atyja ugyanis aznap ünnepelné 75. születésnapját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!