SZABADSZÁLLÁS

2018.05.20. 09:28

Az íztelen kinin előállítójára emlékeztek

Rozsnyay ­Mátyás gyógyszerészre, vegyészre és sakkszakíróra emlékeztek a napokban szülővárosában, Szabadszálláson. A rendezvényt a helyi települési értéktárbizottság szervezte.

Gulyás Sándor

Rozsnyay Mátyás születésének 185. évfordulóján a Hajcsár utcai szülőháznál tartott megemlékezésen Bányai János, a Szabadszállás Települési Értéktár Bizottság elnöke méltatta a 19. század magyar kiválóságának munkásságát és érdemeit­. Elmondta, Rozsnyay Mátyás gyógyszerész, vegyész, sakkszakíró 1833. ­május 14-én, Szabadszálláson látta meg a napvilágot. Elemi iskolai tanulmányait szülőfalujában végezte, majd Kecs­keméten, Bécsújhelyen tanult a katonai akadémián. A szabadságharc eseményeinek hatására a gyógyszerészi hivatás mellett döntött. Szegeden, Kecskeméten, majd szülőfalujában tevékenykedett. Később Zombára került, itt állította elő az íztelen kinint. Aradon alapította meg új laboratóriummal felszerelt gyógyszertárát, amely az ország egyik legkorszerűbb patikájának számított. Rozsnyay Mátyás kedvenc elfoglaltsága volt a sakk, az általa készített sakkfeladvány volt az első, ami magyar újságban megjelent – mondta el a települési értéktárbizottság elnöke.

– A mi dolgunk az, hogy megőrizzük emlékét, tisztelegjünk munkássága előtt, az emberek egészségéért kifejtett tevékenysége, önzetlensége követendő példa az utókor számára – tette hozzá Bányai János. A megemlékezésen rész vettek a Rozsnyai család leszármazottai is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!