Kecskemét

2018.10.23. 13:18

Boross Péter: „Az áldozat nem volt hiábavaló”

Dr. Boross Péter volt miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke mondott beszéde a kecskeméti '56-os megemlékezésen.

Hraskó István

A Szabadság téren, az '56-os emlékmű mellett tartott megemlékezésen a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulói adtak műsort és a Kecskemét Városi Fúvószenekar játszott.

– '56 elbukott, de mit értünk az alatt, hogy legyőzték? A magyar történelem tele van tragikus történetekkel, amelyek később léleknemesítő szándékkal nemzetmegtartó erőként jelennek meg, jelezvén, hogy az áldozat nem volt hiábavaló. Így volt ez a nagy Rákóczi fejedelem szabadságharcával, így volt ez 1848-49-cel és 1956-tal is. Minden évszázadban egyszer, megfogyva, de törve valóban nem, lehetetlen viszonyok között, nem előzetes számítgatás és programozás során, ez a nemzet mindig tanúsított egy olyan időszakot, amikor nem törődve az erőviszonyokkal, realitásokkal, egyszerűen a benne hordozott élni akarás, megmaradás-képesség, lelki tényezők által vezérelve, kirántotta a kardot. Józanul egyik esetben sem tehette volna. Gondos mérlegelés után, az erőviszonyok tárgyilagos elemzésével hogyan tehette volna? És mégis megtette. És mit hagyott ránk, ma is élő magyarokra? Olyan emlékezetet, nemzeti erőtényezőt, kapaszkodót ahhoz, hogy menjünk és nagyon akarjunk magyarok lenni és maradni, amivel sok európai ország nem rendelkezik – mondta megemlékező beszédében dr. Boross Péter volt miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke.

Az ünnepség koszorúzással zárult az emlékműnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!