Kecskemét

2018.04.25. 17:30

A roma irodalom kincseivel álltak a pódiumra a versenyzők

Nyolcadik alkalommal szerveztek Kecskeméten roma vers- és prózamondó versenyt, amelyen a diákok a roma irodalom legszebb műveit adták elő.

Hraskó István

Jó pár éve – az azóta megszűnt Vörösmarty iskolában – Szűcsné Lakatos Magdolna indította útjára a találkozót, a roma kultúra, hagyományok, értékek minél szélesebb megismertetése érdekében. Később már a Tóth László Általános Iskola pedagógusaként szervezte meg az eseményt. Azért áprilisra esett a választás, mert ebben a hónapban van a romák világnapja és a magyar költészet napja is (április 8., illetve 11.)

A találkozóból az idei évre, a nyolcadik alkalomra verseny lett. Nyolc kecskeméti iskolából összesen tizenhét diák mondta el a kiválasztott verset a Katona József Könyvtár nagytermében, a hátteret a kecskeméti rajzfilmstúdió Cigánymesék sorozatának képei adták. Külön versengtek a negyedikesek-ötödikesek, külön a hatodikosok és a hetedik-nyolcadikosok. A résztvevőket Tóth Lászlóné, a Belvárosi Iskola intézményvezetője, a verseny szervezője, egyben a zsűri egyik tagja köszöntötte.

- Mi tulajdonképpen a tehetség? Kőbe zárt parányi gyémánt, mely csak akkor válik láthatóvá, ha a követ gondos kezek sok-sok munkával és türelemmel megcsiszolják – ezt már Zsámboki Anna, a Kecskeméti Tankerületi Központ igazgatója mondta, elismerve a felkészítő tanárok munkáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!