Kecskemét

2024.06.20. 20:56

Művészet, vallás, történelem és ásványok is várnak a Ráday Múzeumban

A kecskeméti Múzeumok Éjszakája programsorból az egyik leggazdagabb a Ráday Múzeum kínálata. Szombaton több programmal megemlékeznek Muraközy Jánosról, emlékkiállítás látható dr. Tóth Károly püspökről, előadások hallhatók az ásványokról és a huszáréletet is megidézik.

Sebestyén Hajnalka

Az Ókollégium épületében található Ráday Múzeum MURAKÖZY 200 jegyében állította össze a programsorát. Muraközy János festőművész Kecskemét szülötte volt, ma is élnek leszármazottai a városban. Ízelítő a programból. A rendezvény 17.50-kor a Toborzóval indul, tárogatózik: Szabó Sándor tárogatóművész. 

kiállítás, tárlat
Forrás:  shutterstock.com / illusztráció

18 órakor nyílik meg A lehet és kell szorításában dr. Tóth Károly (1931-2014) című emlékkiállítás a püspök emlékére. Megnyitják: Ft. Varga László nyugalmazott püspökhelyettes, Nt. Szabó Gábor nyugalmazott esperes. Közreműködik: Grádics Kórus. Vezényel: Jámbor Zsolt.

19 és 21 óra között a Muraközy Szalonban a 200 éve született Muraközy Jánosra emlékeznek meg, és lehetőséget adnak a találkozásra a Muraközy család tagjaival. Mindezek mellett a neves festőművészről előadást tart Szolláth Katalin grafikusművész, majd Bíró Éva levéltáros. Gyerek- és kézműves programok is kapcsolódnak a Muraközy megemlékezésekhez.

18.30-kor Vajda Rudolf huszárhadnagy (Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesülete) bemutatót tart. 19 órakor tárogató koncert hallható Szabó Sándortól. 

Végül, de nem utolsósorban az ásványok is fontos szerepet kapnak az este során, hiszen a múzeum ad helyet a néhány éve elhunyt Fuxreiter András ásványgyűjtő hagyatékának. 

20 órakor Dr. Barna Tamás, a Fuxreiter András Ásványgyűjtő Körének kurátora az ásványokhoz fűződő tévhitekről, hiedelmekről szól előadásában. 21 órakor Zelei Gábor Zsolt, a kör vezetője Harcosok és királyok köve: Korund az év ásványa címmel tart előadást. 

Az est folyamán a közönség a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Kecskeméti Csoportjával is találkozhat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában