Kecskemét

2024.06.21. 11:00

Domonkos László fazekasmester munkássága a hagyományokban gyökerezik – galériával, videóval

A magyar népi fazekasművészet kiemelkedő alakja, Domonkos László fazekasmester munkáiból nyílt tárlat Hagyományok útjai, két keréken címmel csütörtökön a kecskeméti Kápolna Galériában. A Kecskeméti Kerámia Stúdióhoz alapítása óta szorosan kötődő mester nemcsak fazekasmunkáit hozta el a kiállításra, hanem különleges ornamentikákat megörökítő rajzait is.

Horváth Péter

Domonkos László autentikus mestere, folytatója egy évezredes szakma hagyományainak, mindent tud az általa szeretett Őrség fazekasságáról. Geszler Mária keramikusművész tanítványaként kezdte pályafutását, munkásságára nagy hatással volt a 70-es években népszerűvé vált táncházmozgalom, amelyben aktívan részt vett saját tájegységén végzett kutatásaival. Kávés, teás kannái rusztikus megfogalmazásukkal, erős plasztikájukkal a múlt századi edények karakterét viszik tovább. Ivókupái, kancsói egyszerűsége, arányainak szépsége, funkciójuk tökéletessége, mázaik újdonsága, a korszerű útkeresés sikeres példái.

tárlat, Domonkos László, Kecskemét
Domonkos László fazekasmester munkáiból nyílt tárlat csütörtökön a kecskeméti Kápolna Galériában
Fotó: Bús Csaba

A mestert Kontor Enikő, a galéria munkatársa méltatta megnyitóbeszédében, melyben kiemelte: a kiállítás címe többek között arra utal, hogy nagy országjáró, illetve a hagyományokat követő ember. Az utcáról belépve, a róla készült teljes alakos, biciklis portré sejteti, hogy útjait nagyrészt két keréken teszi meg, esetenként több száz kilométert is, nagy súlyokkal megpakolva.

– Érdekli nem csak a magyar népi fazekasság formai és mintakincsbeli hagyatéka, kiemelten az Őrség fazekas kultúrája, és a csákvári fazekasság. Szívesen merít továbbá a balkáni kultúrából. A formák és formai kapcsolatok lenyűgözik. Csodálattal tekint az építészet felé is, itt elsősorban a Balaton-felvidéki parasztbarokkra kell gondolnunk. Saját bevallása szerint, részben ezért készít olyan monumentális, nagy erejű, erőteljes arányú és formájú tárgyakat. De az üvegtárgyak, valamint a szál- és marokfegyverek esztétikájából is inspirálódik. Saját késeit például maga tervezi, de profi készítővel kivitelezteti azokat – sorolta Kontor Enikő a fazekasmester nyelvét formáló stílusokat.

A mester életének első, talán egyik legfontosabb embere Geszler Mária keramikusművész volt, aki szárnyai alá vette és tanította. Probstner János keramikusművész invitálta a tehetséges fazekasmestert, 1978-ban kapujait frissen nyitó Kísérleti Kerámia Stúdióba.

Az idők folyamán Domonkos László míves, magas színvonalú tárgyaival végül is bekerült a Stúdió közel 4000 darabos gyűjteményébe. – Szellemi és szakmai fejlődésében, a hetvenes évek elején indult Táncház Mozgalom nagy segítőtársa volt. Megtalálta saját elképzeléseit, és erőt merített azok megvalósításához. Az inspiráló környezet tovább mélyítette a hagyományok tiszteletét, és egyben táptalajává vált a formai és tartalmi megújulás lehetőségeinek is – folytatta Kontor Enikő, aki a tárlat anyagáról is szólt. – A munkák között habkartonra nyomtatott ceruza rajzok, valamint funkcionális és esztétikai funkciójú kerámia tárgyak is szerepelnek. Rajzait a Covid ideje alatt készítette, egy komoly betegséggel küzdve. Életösztöne Kőszegre hajtotta, ahol az utcákat járva, számára inspiráló részletekre bukkant, melyeket meg is örökített – mondta Kontor Enikő a mester rajzáról.

– A kiállítótérben tálaló, illetve kínáló-, sütő-főző- és ivóedények, vázák, valamint funkcionális tárgyak dísztárgyakká való átiratait láthatjuk. Régebbi és újabb darabokat egyaránt. Magas hőfokon és alacsony hőfokon égetett kompozíciókat. A használati funkciójú tárgyak éppen úgy szépek, arányosak, kelletik magukat, mint a díszedények. Mindenhol megjelenik a játékosság, a kreativitás és a szakma iránti alázat. Idomulnak is, meg nem is ezek a tárgyak a mai elvárásokhoz. A 21. század embere félre értelmezett egyszerűségre törekszik. Ritkán engedi meg magának, hogy egyedi, kézműves tárgyakat vegyen, azokkal együtt létezve, egy emberibb, és elviselhetőbb tempót diktálva éljen – mondta Kontor Enikő Domonkos László kiállítási anyagáról.

A tárlat július 6-ig, keddtől szombatig, 14 és 18 óra között látogatható a Kápolna Galériában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában