Kunszentmiklós

2023.10.11. 11:13

Könyvillusztrációkkal debütált a kecskeméti festőnő

A kecskeméti dr. Juhász Antalné, Korsi csaknem harminc éve fest rendszeresen. Számos portré, tájkép került ki a keze alól, ám idáig még egy alkalommal sem állt képeivel a nagyközönség elé. Az idei évben viszont Székely Gábor kérésének eleget téve vállalta a kunszentmiklósi helytörténész, magángyűjtő a Goromba förgeteg és a Lánya pálfordulása című kisregény illusztrációinak elkészítését.

Gulyás Sándor

Szeretem a kihívásokat, az egyediségre törekszem – fogalmazta meg hitvallását dr. Juhász Antalné

Fotó: Gulyás Sándor

Dr. Juhász Antalné, Korsi édesapja szabómester volt Fülöpszálláson. A jó nevű ruhakészítő napi munkája mellett időnként portrékat rajzolt, festett. 

– A képzőművészethez való vonzódásom talán innen ered. A másik meghatározó élményem Hajdúszoboszlóhoz köthető. Édesanyámmal majd két évtizeden keresztül minden évben két-három hétig a Hajdú-Bihar vármegyei fürdőhelyen nyaraltunk. Ugyanabban a házban laktunk a fürdő mögött, ahol Rácz György festőművész, Ruzicskay György tanítványa élte életét. Nappal medenceőrként dolgozott a strandon, majd később, amíg beteges gerince bírta, festett. Kék köpenye csupa festékmaszat volt mindig, ám arca feledhetetlenül égett, ragyogott az alkotás boldogságában. Megtanította a festés alapjait, elindított és elültette bennem a festés csodáját – emlékezett vissza a kezdetekre az alkotó. 

Dr. Juhász Antalné, Korsi többszakos tanári és gyógypedagógusi végzettséggel bír, tizenkét évig tanított debil gyerekeket Kecskeméten, az akkori Speciális Általános Iskolában, majd vállalkozó lett, és ma is sikeres cégei vannak. 

– A képzőművészet végigkísérte az életem, nem igazán van olyan nap, hogy ne legyen ecset a kezemben. Autodidakta módon sajátítottam el a festészet csínját-bínját. A mai napig tanulmányozom a nagymesterek munkáit, problémamegoldásait. Szeretem a kihívásokat, törekszem az egyediségre. Képeimben igyekszem bemutatni a fény-árnyék játékait, színesben és fekete-fehérben is. A témaválasztás a hangulatomtól függ, festek tájképet, életképet, portrét, illusztrációt, gyakran kis szürrealista pikantériával koronázva. Kedvelem a nagyobb felületeket, kizárólag csak olajjal festek. Első önálló kiállításom a koronavírus-járvány miatt a szervezés fázisában megállt – emlékezett vissza. 

Különdíjat nyert a pályázaton

Idén elnyertem a Magyar Alkotók Internetes Társulása „Átölelnek a hegyek” pályázatának különdíját. Terveim között fő helyen Kecskemét és környékének különböző arcai, illetve nevezetességeinek megfestése van, életképekben örökítve annak lakóit. Képeimmel érzések, gondolatok közlésére és kiváltására törekszem – hangsúlyozta ki dr. Juhász Antalné. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!