Ünnepség

2023.09.24. 07:20

Igazi kuriózum: világraszóló kiskunsági lakodalmat tartottak Kecskeméten – galériával, videóval

A hagyományokat nemcsak ápolja és őrzi a Kecskemét Táncegyüttes, hanem éli is. Szó szerint: életre keltettek egy korabeli kiskunsági lakodalmat szombaton. Hatalmas sikerük volt: a közönség együtt ünnepelt az ifjú párral és a násznéppel.

Sebestyén Hajnalka

Az ifjú pár közösen ropta a táncot

Fotó: Bús Csaba

A Kecskeméti Népzenei Találkozó keretében rendezte meg a Hírös Agóra a nem mindennapi, nyilvános lakodalmat. A Kecskeméti Lakodalmas - Világraszóló Kiskunsági Lakodalom főszereplői, megformálói a Kecskemét Táncegyüttes tagjai voltak, akik szívvel-lélekkel, teljes beleéléssel elevenítették fel a kiskunsági lakodalmak feelingjét. Nagyon-nagy sikerük volt. 

A Kecskemét Táncegyüttes a már feledésbe merülő, és a világon egyedi jellegzetes jegyekkel, népszokásokkal tarkított magyar lakodalmat mutatta be oly módon, hogy ahhoz nem csak az ifjú pár által meghívott vendégsereg csatlakozhat, mint egy hagyományos lakodalomban, hanem bárki, akinek kedve tartotta. A közönség soraiban nagyon sokan elegánsan ki is öltöztek, megtisztelve az ifjú párt. A ceremóniát a régi korokat idéző, vidám hangulatot teremtő vőfély celebrálta le.

A közönség először a „fiús háznál” ismerhette meg, hogy elődeink, hogyan búcsúztatták, engedték útjára a vőlegényt. A vidám zenéből, táncból nem volt hiány. A fiús násznép együtt menetelt át a „lányos házhoz”, jelen esetben a Kápolna utcáról az Ifjúsági Otthon udvarára. 

A közönség a második állomáson láthatta: egykoron hogyan öltözötték fel az asszonyok a menyasszonyt, miközben a lányok énekeltek. Amint megérkezett a fiús násznép, nem maradhattak el a lakodalmas játékok sem. A kvízkérdések után jött a menyasszony kínálat. A vőlegény ugyanis elsőre nem a saját aráját kapta, hanem először egy fiatal leánykát, majd egy jóval idősebb leánykát, majd mindezt tetőzték egy menyasszonyi ruhába bújtatott úriemberrel. Mivel a vőlegény egyik arát sem kérte, így végül megkapta a kiszemeltjét. Kezdetét vette a tánc, a mulatság, majd nemsokára együtt vonultak a városházára, ahol egy szertartásvezető adta össze a párt. 

A Kiskunsági lakodalom mindezen részei ingyenesek voltak, akinek kedve tartotta vacsorajeggyel tovább mulathatott.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!