Jubileum

2023.06.07. 10:28

Megalakulásának ötvenéves évfordulóját ünnepelte a Kiskunfélegyházi Népdalkör – galériával

Nagyszabású gálaműsorral ünnepelte megalakulásának ötvenéves évfordulóját a Kiskunfélegyházi Népdalkör. A Móra Ferenc Művelődési Központban megrendezett jubileumi eseményen telt ház fogadta az ünnepelteket. A közönség olyan jól érezte magát a hétfői gálaeseten, hogy a fellépőkkel együtt énekelte a jól ismert népdalokat.

Vajda Piroska

Gálaműsorral ünnepelt az ötvenéves Kiskunfélegyházi Népdalkör

Fotó: Vajda Piroska

A kiskunfélegyházi népdalkör a népzenei mozgalmak újjászületésének időszakában alakult meg az 1970-es évek elején. Az országban ekkor számos hasonló közösség kapott lendületet, érezte fontosnak az együtt éneklés élményét, népzenei örökségünk felelevenítését, ápolását, előadásaikkal ezen értékeink továbbadását. Ennek jegyében 1972-ben az akkori Lenin Mezőgazdasági Termelőszövetkezet nyugdíjasa, idős Ágó József kezdeményezte, hogy a szépen éneklő nők és férfiak alkossanak egy együttest és énekeljék az általuk jól ismert népdalokat. Az ötlet sikeresnek bizonyult, mert ezek után a szövetkezet rendezvényein is rendszeresen fellépett a népdalkör – idézte fel a kezdeteket Vargán Rácz Judit, az est háziasszonya. Elmondta, kiskunfélegyházi népdalkörrel együtt fellépő félegyházi citerazenekar is több önálló, szép sikert elért. Kiemelte ezek közül a Kunhegyesen többször megrendezett Jászkun Citeratalálkozót, ahol három alkalommal Arany-minősítést szereztek. 

A jubiláló népdalkört Balla László, alpolgármester köszöntötte. Ünnepi beszédében így fogalmazott: Aki szereti a dalt, szeret hasonló gondolkodású emberek között lenni, annak jól esik, ha másokkal is együtt énekelhet és egy nagyobb családdá szerveződve adhatja át hallgatóságának a zene nyújtotta élményt. Talán ilyen megfontolásból jött létre ötven éve ez a népdalkör, hogy tagjai a maguk szórakoztatása mellett előadásuk által értéket teremtsenek, tovább vigyék a magyar népzene hagyományit, kedvet ébresszenek az emberekben az énekléshez, közös kapcsolódási pontot kínáljanak a népdalt kedvelő embereknek. 

– Mai felgyorsult világunkban kevés olyan zenekedvelő szerveződés létezik, amelynek tagjai ilyen hosszú időn keresztül képesek voltak életben tartani azt a kezdeti szikrát, ami életre hívta ezt a kört és tovább éltetik szűkebb és tágabb térségünk népdalait, népi örökségünket 

– részletezte az alpolgármester, aki hangsúlyozta, a Kiskunfélegyházi Népdalkör tevékenysége követendő példa. Külön kiemelte Némedi Lászlót, akit ének-zene szakos tanárként és sportbarátként jól ismertek a városban. Száznegyven tagot számláló kórusával folyamatos sikereket ért el. Iskolai elfoglaltsága mellett megalakulásától kezdve több évtizeden keresztül vezette a Kiskunfélegyházi Népdalkört. Lelkiismeretesen, nagyon sok munkával, szerető hozzáállással viselte gondját a népdalkörnek, támogatta tagjait, komoly szakmai tudását adta a felkészülésekhez, próbákhoz. Az énekkar vezetése alatt számos arany, a citerazenekar szintén több arany és ezüst minősítést szerzett. 1994-ben vonult nyugdíjba, de a népdalkört egészen 2017-ig tovább irányította. Utána 2017-től öt évig az énekkart Hevér-Szabó Imréné vezette, idén áprilistól pedig a vezetést Elek Ferenc vette át. Az énekkar eredményességét és a vezetők kiváló felkészítő munkáját jelzi az országos minősítő versenyeken kiérdemelt nyolc arany minősítés, az Aranypáva-díj, a számtalan városi és kulturális rendezvényeken történő fellépés – sorolta köszöntőjében Balla László. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!