Kecskeméti Zsidó Hitközség

2023.05.21. 20:26

Jeruzsálem Napot tartottak Kecskeméten – galériával, videóval

Koncertek, zenés-táncos és gyerekprogramok, barheszsütés, és sok-sok érdekes program várta az érdeklődőket a kecskeméti Jeruzsálem Napon. A rendezvényen Izrael Állam magyarországi nagykövete is részt vett és Oláh Gergő is koncertet adott.

Lizik-Varga Katalin

Fotó: Lizik-Varga Katalin

A Nagykőrösi utca  igazi fesztivál hangulattal telt meg, ugyanis a Kecskeméti Zsidó Hitközség jóvoltából itt rendezték meg idén a Jeruzsálem Napot.  

Célunk volt, hogy elhozzuk Jeruzsálemet Kecskemétre – fogalmazott prof. Dr. Róna Tamás főrabbi. Hozzátette: kis közösségünk szívünk legmélyebb szeretetéből adja városunknak ezt az egész napos, sokszínű programsorozatot. 

A rendezvényen zene, gasztronómia és kulturális programok várták a látogatókat. 

A zenei feltöltődés mellett pedig lehetőség volt megismerkedni a sokszínű izraeli kultúrával. A rendezvényre éppen ezért nem csupán a zsidó hitközség tagjai látogattak el, hanem azok is, akiket érdekelt az izraeli kultúra. A programok ugyanis mindenki számára nyitottak voltak. A rendezvényen Oláh Gergő az X-Faktor harmadik szériájának győztese is koncertet adott. A fergeteges hangulat garantált volt. A közönség együtt énekelt és táncolt is az énekes dalaira. 

A rendezvényt jelenlétével megtisztelte Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete, aki beszédében elmondta: azért gyűltünk ma itt össze, hogy megünnepeljük Izrael függetlenségének a 75 jubileumi évfordulóját. Hozzátette: ez az ünnepség egybeesik ma Jeruzsálem Napjával. Izrael örök fővárosa Jeruzsálem 1967-es újraegyesítésére emlékezik ez az esemény. Amellett, hogy Jeruzsálem vallási szempontból a legszentebb város, és a zsidó nép fővárosa több mint 3000 éve a másik két monoteista vallás, a kereszténység és az iszlám számára is szent. A város 1967-es újraegyesítése évszázadok óta először teszi lehetővé, hogy a három monoteista vallás tagjai szabadon gyakorolhassák hitüket – hangsúlyozta a nagykövet. 

Feldmájer Péter, a Kecskeméti Zsidó Hitközség elnöke is köszöntötte a jelenlévőket, aki beszédében hangsúlyozta: nekünk a világ közepe Jeruzsálem most ebben a modern korban és szeretnénk, ha minél többen megismernék ezt a várost.  Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében pedig dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester köszöntötte az ünneplőket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!