Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület

2023.04.04. 16:25

Mini művészeti műhelyekben alkottak Nagykőrösön

A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület első alkalommal csatlakozott a Nyitott Műhelyek országos programhoz. A népművészet iránt érdeklődőket Nagykőrösön, az Alkotóházukban várták a múlt hétvégén.

Sebestyén Hajnalka

Gyöngyöt is fűztek a foglalkozáson

Fotó: Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület

A Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák X. Országos Hete rendezvénysorozat keretében valósult meg a kétnapos program. Berei Andrea, a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület elnöke elmondta: korábban egy-egy tagjuk saját műhelyével már részt vett az országos seregszemlén, de egyesületként most először csatlakoztak. Nagyon jól sikerült a nagykőrösi Alkotóházban megtartott programjuk. Sokan érkeztek és tették próbára kreativitásukat a mini műhelyekben. 

Fotós: Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület

A rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a kézművesség mindennapjainkban betöltött szerepére. Megmutatni, hogy a művészet és a kézművesség el tudja varázsolni a hétköznapokat. Kreativitásra és alkotómunkára ösztönöz, a természetes anyagok felhasználásával fenntartható környezetet teremt. Mindezeken túl, célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a népi kézműves alkotóházak, műhelygalériák, nyitott műhelyek, népi kézművességgel foglalkozó egyesületek és szervezetek, a népi kézművességgel foglalkozó közösségek helyszíneire és műhelyeire. 

A Nyitott Műhely rendezvényen olyan programokat tartanak, melyeken a helyi, területi népi kézművesség és a népművészet hagyományai, értékei, a népművészek tudásalapú tárgymegújító törekvései, alkotásai jelennek meg.

Nagykőrösön, az Alkotóházban az érdeklődő családok, társaságok betekinthettek a különféle mesterségekbe, ki is próbálhatták azokat, részt vehettek kézműves foglalkozásokon, az elkészített munkákat magukkal vihették. A mini műhelyekben bemutatkozott: Horváth Gyula fafaragó, Kiss Sándorné bábkészítő, Kiss Sándor bőrékszer készítő, Madarász Lászlóné kalocsai pingáló, Samu Mónika gyöngyfűző, Trungel Aranka szalmafonó, Vágó Piroska hímestojás készítő. Rajtuk kívül bemutatta mesterségét Bene Ágostonné kosárfonó, díszüvegfonó, Berei Andrea szövőmester és Csordás Katalin népviseleti varró.

Fotós: Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!