Kecskemét

2023.03.23. 20:53

Neoavantgárd kiállítás nyílt a Magyar Fotográfiai Múzeumban – galériával

Jankovszky György A rejtőzködő Neoavantgárd című tárlata csütörtökön nyílt meg Kecskeméten, a Magyar Fotográfiai Múzeumban. A 2020-ban elhunyt fotóművész több híres anyaga is látható, a víkendház sorozata, a New York sorozata, valamint a portréi.

Sebestyén Hajnalka

A kiállítás május 20-áig látható

Fotó: Bús Csaba

Jankovszky György fotográfus a magyar késő-avantgárd fotóművészet nagy alakja volt. A Magyar Fotográfiai Múzeumban most megnyílt A rejtőzködő Neoavantgárd című tárlatán köszöntőt mondott Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója, majd Jankovszky barátja, Tímár Péter fotográfus elevenítette fel közös emlékeiket.

A kiállítás május 20-áig látható. A kiállított fotók mintegy fele már a gyűjtemény része, a másik felét most vásárolják meg. Ezzel is méltó emléket állítva, őrizve munkásságát Jankovszky Györgynek. 

Tímár Péter fotográfus jó barátja volt Jankovszky Györgynek, éppen ezért köszöntője elején megjegyezte, nagyon nehéz most számára a közönség elé állni. Megidézte a múltat, amikor a műegyetem fotókörében találkoztak, nagyon hamar összebarátkoztak, segítették egymás munkásságát, kíváncsiak voltak egymásra. 

A fotók mellett élete is megismerhető volt a közönség számára. Jankovszky György 1946-ban született Budapesten. Felsőfokú tanulmányait 1971-ben fejezte be a Bánki Donát Gépipari Műszaki Főiskola üzem-szervező üzemmérnök szakán, de ekkor már a fényképezés komolyabban is érdekelte, így 1977-ben fényképész szakmunkás vizsgát tett. Bánkis diákként találkozott egy fotókörben Tímár Péterrel.

Első egyéni tárlatát 1975-ben a Toldi Galériában nyitották meg. Csoportos kiállításokon főként az Esztergomi Fotóbiennálé keretében láthatta képeit a közönség: 1978 és 1990 között hat alkalommal került be a kiállítók névsorába, de munkáit bemutatták a Szépművészeti Múzeumban, a Műcsamokban és a Magyar Fotográfiai Múzeumban is.

Fotóművészeti munkásságában elsősorban a fényképezés szélsőséges lehetőségeit próbálta rögzíteni: nonfigurativ, Mail Art, színezett fotók, szekvenciák, fotóakciók. 

A 60-as,70-es években az ország számos temetőiben fényképezett. Nem kifejezetten a sírkerteket dokumentálta, hanem a temetők látványvilágából az érdekelte, mivé tudja transzformálni ezt a közeget a fényképein.

1983-ban rövid ideig New Yorkban alkotott, mely új lendületet adott művészetének. Az 1980-as évek végén tudatosan abbahagyta az alkotói munkát, mivel nem érezte a számára fontos megújulási folyamatot. Tagja volt a Magyar Fotóművészek Szövetségének, munkáit a Magyar Fotográfiai Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye őrzi. Jankovszky György tragikus hirtelenséggel hunyt el Siófokon, 2020 nyarán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!