Kultúra

2023.03.19. 13:53

Kalocsa népművészete is bemutatkozott a Magyar Nemzeti Múzeumban

Megtisztelő felkérésnek tett eleget a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület, a Magyar Nemzeti Múzeum meghívására március 15-én a nemzeti ünnep programsorozat keretében bemutatták a múzeum dísztermében Kalocsa egyik hungarikumát, a népművészetet. A hagyományőrzők standján a szebbnél-szebb hímzések mellett festett tojások, mézeskalács is helyet kapott, sőt meglepetésként egy gasztronómiai különlegességet is kínáltak a látogatóknak, a híres kalocsai paprikás kácsit.

Zsigmond Enikő

A képen Csák János miniszter és Répási Imréné népi iparművész

Forrás: Beküldött fotó

– Sokan rácsodálkoztak, mert nem is hallottak még róla, hogy létezik paprikás kalács, megkínáltuk a múzeum főigazgatóját és a standunkat meglátogató Csák János kulturális és innovációs minisztert is, akik a többi vendéghez hasonlóan ízletesnek találták – mondta örömmel a kalács készítője, Pandúr Istvánné.

– Rengetegen voltak, közöttük nagyok sok fiatal, akik megnézték Kalocsa kincseit, viseletünket, hímzéseinket, és a kézműves bemutatónk is sok embert vonzott, népi iparművészeink, Pandúrné Marcsa néni a pingálást, Répási Imréné pedig a tojásfestés fogásait mutatta az érdeklődőknek . Még Csák János miniszter úr is leült az asztalunkhoz tojást festeni Répásiné Margit szakmai iránymutatása alapján, az elkészült művet pedig eltettük emlékbe. Nagyon jó hangulatú rendezvényen vagyunk túl, nagy volt a forgalom, sok kedves látogatónk volt. Ez kedves a szívünknek, és nagyon jó érzéssel tölt el bennünket, hogy ennyien érdeklődnek népművészetünk iránt és bízunk benne, hogy ez a sok ember a kalocsai folklór jó hírét viszi el az ország különböző tájaira – tájékoztatott dr. Kovács Istvánné Éva, a hagyományőrző egyesület vezetője.

A kalocsai hagyományőrzők a nemzeti múzeumban a tojásfestést is bemutatták
Forrás: Beküldött fotó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!