Kecskemét

2023.03.21. 10:16

Francia hatások ihlette alkotások tekinthetők meg a Bozsóban

Különleges tárlat nyílik szerdán 17 órakor Kecskeméten, a Bozsó Gyűjteményben, melynek alkotásai Kemény Gyula legendás magángyűjteményéből érkeztek. A kollekció a 20. század progresszív magyar festészetében a modern francia áramlatok újító hatását reprezentálja a műgyűjtő szubjektív válogatásában.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

A Kecskeméti Tavaszi Fesztivál keretében nyíló képzőművészeti kiállítás címe – Magyar mesterek francia nyomvonalakon – is sugallja, hogy a válogatásában olyan alkotások láthatók, amelyekre hatással voltak a modern francia áramlatok.

A kiállítást dr. Nátyi Róbert művészettörténész nyitja meg szerdán 17 órakor a Bozsó Gyűjteményben. 

A következő művészek alkotásait tekintheti meg a közönség: Barcsay Jenő, Berény Róbert, Boromisza Tibor, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Csernus Tibor, Farkas István, Gábor Jenő, Glatz Oszkár, Iványi Grünwald Béla, Klein József, Kmetty János, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Paizs Goebel Jenő, Perlrott Csaba Vilmos, Vida Árpád és Ziffer Sándor.

A kiállítás kapcsán elmondható: Kemény Gyula restaurátorművész magángyűjteménye legendás a műgyűjtők között, kvalitásos darabjaiért versengenek a hazai kiállítóterek reprezentatív kiállításai. Válogatásában olyan alkotásokat mutatnak be kollekciójából, amelyeken nyomon követhetők a modern francia áramlatok újító hatása a 20. század progresszív magyar festészetében. Az impresszionizmustól a kubizmusig ívelő irányzatok stílusjegyei, illetve ezek szintézise fedezhető fel a kiállított anyagban, a teljesség igénye nélkül. A magyar modernista törekvések legmeghatározóbb mesterei, és iránytűi: Van Gogh, Gauguin, Cezanne, és Matisse voltak. A tárlat május 7-ig megtekinthető, csütörtöktől vasárnapig, 10 – 18 óráig.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!