Könyvbemutató

2023.03.22. 18:52

Fábián Janka romantikus regényt írt Kecskemét régmúltjáról – galériával

A kecskeméti városházára dísztermében mutatták be kedd este Fábián Janka könyvét, mely Szemereyné Pataki Klaudia polgármester ötlete nyomán készült a városháza felújításának alkalmából. A kötet Kecskemét híres szülöttének, Ferenczy Idának állít emléket.

Lizik-Varga Katalin

Fábián Janka történet a városháza építésének az idején játszódik

Fotó: Lizik-Varga Katalin

Különleges helyszínen, a „Tündérpalotában”, azaz a városházán mutatták be Fábián Janka Ida titkai című könyvét, mely Kecskemétről, a városházáról és Ferenczy Idáról szól. A kötet Ferenczy Ida és Kecskemét szorosan összefonódó történetét mutatja be. 

Az, hogy ez a történet egy könyvben öltött testet, annak köszönhető, hogy egy évvel ezelőtt egy könyvbemutató alkalmával Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere az írónak szegezte a kérdést: lenne-e kedve megírni Kecskemét történetét, egy könyvet Kecskemétről? 

Idén február elején pedig bizonyossá vált, hogy azon a napon megszületett az újabb Fábián Janka-könyv gondolata, melyet ma büszkén vehet kézbe minden kecskeméti lakos.

Az íróval Muráncsik Mónika irodalomterapeuta és tanár beszélgetett. Az est folyamán a kiadvány megszületésének részleteiről is szó esett, mindemellett pedig néhány személyes jellegű kérdésre is választ kaptak a jelenlévők. 

Fábián Janka eredeti neve Mezei Johanna. A Fábián Janka írói nevet nagymamájára emlékezve tiszteletből és szeretetből vette fel. Hiszen ő buzdította őt a történetek mesélésére. Kiderült az is, hogy egy váratlan élethelyzet miatt vált főállású íróvá. 

A klasszikus regényírás legismertebb művelői Magyarországon szinte mind férfiak. Azonban ma már egyre több női szerző ír történelmi regényt. Köztük Fábián Janka az elsők között próbálta meg hazánkban női szemmel, egy egészen új perspektívából bemutatni az elmúlt évszázadok eseményeit.  

A kecskeméti vonatkozású kisregényében most a 19. század vége, a 20. század eleje elevenedik meg, ahol főleg a nőké a főszerep. Fábián Janka elmondta, hogy nőként úgy érzi, más szemmel nézi a történelmet, mint a férfiak, talán ezért is van az, hogy a műveiben több a női szereplő. Mint mondta, jobban bele tudja élni magát a női szerepekbe. 

Nem csoda hát, hogy az Ida titkai című kötetben is több női sorsot megismerhetünk, melyek szorosan összekapcsolódnak egymással.  

Fábián Janka kiemelte, hogy a legnehezebb feladat számára a kötet megírásakor Ferenczy Ida és a városháza konkrét összekapcsolása volt. Elmondta, hogy a regényben úgynevezett valós szereplők és elemek is helyet kaptak, éppúgy mint a fikciósak. 

– Szükség van a romantikára, az emberi érzelmekre – mint például a barátság, a szerelem, a harag –, és az olyan történetekre is, amelyekben jelen vannak ezek az érzelmek – hangsúlyozta az író. 

Tehát ha valaki romantikával fűszerezett történelmi kalandozásban szeretne elmélyülni, jó választás lehet az Ida titkai című kötet, mely által megismerheti Kecskemét történelmének egy szeletét is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!