Szabadszállás

2023.03.23. 19:56

Bemutatták a Petőfi-emlékév alkalmából készült online adatbázisokat – galériával

A Magyar Nemzeti Levéltár Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára elkészítette a költő teljes kapcsolati hálóját feltáró online adatbázist, valamint a személyéhez köthető magyarországi és külföldi emlékhelyeket is feltérképezte. Ezeket az adatbázisokat csütörtökön mutatták be Szabadszálláson.

Lizik-Varga Katalin

Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke

Fotó: Lizik-Varga Katalin

Az eseményen Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke beszédében elmondta, hogy az emlékév kapcsán filmek és zenék születtek, versenyeket rendeztek egyetemistáknak, iskolásoknak, sőt a nyugdíjasok számára is. Még kutyacastingot is indítottak, hogy megtalálják azt az ebet, amelyik hitelesen alakíthatná Petőfi Sándor Anyám tyúkja című versének négylábú szereplőjét egy projektben. Kerestek és találtak egy Petőfire nagyon hasonlító színművészt is, aki ráadásul Bács-Kiskun vármegyei.

A költőt közel kellett vinni mindenkihez, hogy emléke megmaradjon az embereken – fogalmazott az elnök. Erre a hívásra nagyon sokan megmozdultak – hangsúlyozta, majd hozzátette, hogy a mai esemény is a fentiek sorát erősíti, és fontosnak tartja, hogy a levéltáros szakemberek munkájának köszönhetően nagyobb ismeretre tehetünk szert Petőfivel kapcsolatban.

Darabos József, Szabadszállás polgármestere Petőfi Sándor rövid, de tartalmas életének kevésbé ismert epizódját mesélte le köszöntőjében: beszélt a költő 1848. évi országgyűlési követválasztáson elszenvedett vereségéről, arról, hogy akkor épp egy negatív élményt élt át Szabadszálláson. Elgondolkodtatónak tartja ezt a tényt, mégpedig azért, mert szerinte, ha a történelmi események nem így alakultak volna, Petőfi Sándor élete teljesen másképp zajlott volna. Hangsúlyozta, hogy büszkén nevezi Szabadszállást Petőfi Sándor otthonának, hiszen szülei 23 évig éltek, gazdálkodtak és vállalkoztak a településen. A városvezető előadásában az emlékévekhez kapcsolódó szabadszállási programokról is beszámolt.

Dr. Czetz Balázs, a Magyar Nemzeti Levéltár gyűjteményi főigazgató-helyettese elmondta, hogy a levéltár munkatársai és vezetői a bicentenáriumi emlékév kapcsán úgy döntöttek, hogy olyan adatbázisok építésébe kezdenek, amelyek nemcsak egy szűk kutatói réteg számára nyújtanak információkat, hanem megcélozták azokat az embereket is, akiknek nincs lehetőségük adott esetben a Bács-Kiskun Vármegyei Levéltárba elmenni kutatni, vagy nem feltétlenül van lehetőségük a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárába utazni Budapestre, hogy tanulmányozzák ezeket a dokumentumokat.

Gönczi Gergő, a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Vármegyei Levéltárának levéltárosa Petőfi és Szabadszállás kapcsolatáról tartott előadást. Dr. Hegedűs István, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának osztályvezetője, és Dr. Schmidt Anikó, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának a főlevéltárosa bemutatták a Magyar Nemzeti Levéltár Petőfi Sándor születésének bicentenáriumára készített adatbázisokat.

Az egyik adatbázis Tarjányi József helytörténész, Petőfi-kutató több évtizedes gyűjtőmunkáját tartalmazza, a költővel kapcsolatos magyarországi és külföldi emlékhelyeket mutatja be az Amerikai Egyesült Államoktól Ukrajnáig, 19 országban, 769 objektumon keresztül.

 Így ma már bárki meg tudja nézni például, akár otthonról, a karosszékben ülve, hogy milyen Petőfi-emlékhelyek vannak a településén, a környékén. Bács-Kiskun Vármegye 93 emlékművel szerepel az adatbázisban, közülük Szabadszálláson 5 emlékmű, emlékhely található.
A másik adatbázis Petőfi kapcsolati hálóját építi, mintegy 200, Petőfi Sándor ismeretségi köréhez tartozó ember szerepel benne. A költő kapcsolathálóját jelentő személyek életrajzai és a hozzájuk tartozó levéltári iratok a 19. század egy sajátos keresztmetszetét mutatják be. Segítik közelebb hozni a reformkort, az 1848−49-es szabadságharcot a 21. század emberéhez, valamint megismerni Petőfi életének fontos állomásait, hiszen az adatbázisban többek között családtagjai, iskolatársai, tanítói, szerelmei, színész-, költő- és írótársai, valamint kritikusai is szerepelnek.

A harmadik adatbázis, amely az apró nyomtatványokat célozza meg, még készül. A tervek szerint a kutatómunkát idén befejezik. A rendezvény végén a jelenlévők megtekinthették a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Vármegyei Levéltárának Petőfi-dokumentumaiból összeállított alkalmi tárlatát. A publikált adatbázisok az adatbazisokonline.mnl.gov.hu oldalról érhetők el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!