Bunyevác

2023.01.29. 07:19

Több mint kétszázan mulattak együtt a bajai prélón – galériával, videóval

A Veliko Prelo-Nagy Fonó ízig-vérig bunyevác ünnepély. A hagyományos nagy préló minden évben a Bajai Horvát Önkormányzat és a Bácskai Horvátok Kulturális Központjának közös rendezvénye. Idén szombaton tartották a Duna Wellnes Hotel éttermében, ahol több mint kétszáz fő ünnepelt.

Márton Anna

A Bunjevacka Zlatna Grana lépett fel

Fotó: Márton Anna

A rendezvényen részt vett Mladen Andrlic, horvát nagykövet, Drago Horvat pécsi főkonzul, Szolga József, a Magyarországi Horvátok parlamenti szószólója , Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke, Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője, Nyirati Klára polgármester, Sörös Gergő alpolgármester. A vendégeket Markovicsné Sokácz Angéla, bajai HNÖ elnöke köszöntötte.

A környékbeli horvát önkormányzatokat is szeretnék minden évben idecsalogatni, hogy minél több település képviselve legyen a térség legnagyobb horvát rendezvényén, tudtuk meg Filakovity Mladentől, a Bácskai Horvátok Kulturális Központjának igazgatójától. Idén Garáról, Bácsalmásról, Csávolyról, Bátyáról és Kalocsáról is érkeztek vendégek.

A préló hagyományos bunyevác tánccal kezdődött, a Bunjevacka Zlatna Grana egyesület tagjai léptek fel, akik új koreográfiával készültek erre az alkalomra.

A jó hangulatról két zenekar gondoskodott a bajai Cabar zenekar és az eszéki Ravnica együttes.

Cikkünkben szereplő videó a Baon.hu Youtube-csatornáján is megtekinthető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!