Művészet

2023.01.20. 19:11

Tizenhét éve játszanak együtt Tabdi színjátszói

A Kiskőrösi járásban jól ismerik Tabdi színjátszóit. Minden évben bemutatnak egy-egy humoros darabot. Picard Tünde, a faluház szervezője, a települési kulturális élet motorja vezeti a csoportot. Vele beszélgettünk.

Barta Zsolt

A Tabdi Amatőr Színjátszó Csoport tagjai már családtagként tekintenek egymásra

Forrás: Beküldött fotó

– Mikor alakult a társaság?
– A Tabdi Amatőr Színjátszó Csoport 2006-ban alakult. Jelenlegi formájában 2009-től szórakoztatják a közönséget az általam írt és rendezett színdarabokkal, jelenetekkel. A csoport először csak Tabdin, később nagy sikerrel szerepelt a szomszédos községi rendezvényeken is – mondta Picard Tünde, a színjátszó csoport vezetője.

– Hány darabban léptetek fel?
– A felnőtt színjátszók vígjátékokkal, kabaré jelenetekkel, akrobatikus-táncosos showműsorokkal, sőt még lovas színházzal is gazdagították repertoárjukat, több mint 15 színdarabon és 13 egyéb szórakoztató műfajú fellépésen vannak túl. Az új színdarabokkal évente 10-12 alkalommal lépünk fel.

– Ki segít neked a munkában?
– A munka a színdarabok megírásával kezdődik. A színdarabokat, édesanyám Picard Endréné segíti megírni, új, ötletekkel, vitákkal, építő kritikáival. Majd kezdődnek a próbák, szövegtanulás, heti két alkalommal 4 órában. 2-3 hónap után jöhet a premier, majd a fellépések. A színjátszó csoport 11 főt számlál: Picard Endre, Endre Norbert, Léder Kornélia, Kis Anett, Daningerné Németh Beatrix, Picard Tünde, Biloscsuk Izabella, Lengyel Dóra, Kis Edina, Fodor Zoltán. A hangosításért Fábián Petra felel.

– Ki írja a darabokat? Azok milyen jellegűek?
– A darabokat magam írom és rendezem. A díszleteket a párom, Fodor Zoltán készíti, a ruhákat Tabdi község varrónői, Lengyel Pálné és Péntekné Pálinkó Csilla varrják vagy alakítják át ingyen, támogatva ezzel a csoportot. Tabdi Önkormányzata, szintén támogatja a csoport működését, ingyenes teremhasználatot biztosítva, költségesebb díszletek anyagi támogatása és utazások megoldásával. A szomszédos falvak szívesen hívják a csoportot fellépni, mivel tudják, hogy fő célunk a nevettetés. Előadásaink különlegessége, hogy sokszor a színházzal ötvözöm a cirkuszi entréket, ezzel is törekedve a közönség kikapcsolódására. 2018-ban A szekrény című darabunkkal elnyertük a zsűri különdíját, a Paál István Amatőr színjátszók versenyén. A zsűri a különdíjat Bartók Bélát idézve adta át „Minden művemet odaadnám egy szép népdalért és ma este maguk voltak ez a népdal .”

– Miért csinálják?
– Sokan kérdezik, miért csináljuk? A közönség szeretete és vastapsa hatalmas energiát tud adni. Ezmellett a hosszú évek alatt a csoport olyan lett, mint egy nagy család, együtt nevetünk, izgulunk és éljük át az újabb kihívásokat, kalandokat. Felszabadító érzés a hétköznapokból kilépve más bőrébe belebújni, más érzelmeit eljátszani.

– Most éppen mit adnak elő?
– Legújabb darabunk a Csalóka látszat egy nemesi család életébe enged bepillantást, annak örömeibe, hazugságaiba, ami persze bonyodalmak sorozatát okozza. A darab érdekessége, hogy a premierjét 2022. 10. 29-én Baján, a Városi Színházteremben adtuk elő, a bajai Türr István Múzeum és a Bácskai Művelődési Központ által szervezett Felnőtt Amatőr Színjátszó Találkozón. A Papp Kata által szervezett rendezvényen a három tagú szakmai zsűri elismerő és inspiráló szavai újabb lendületet adott a csapatnak, hogy érdemes a szabadidőnket, hétvégéinket feláldozni, mások szórakoztatásáért, kikapcsolódásáért.

Várnak mindenkit szeretettel előadásaikra 2023-ban is!

01. 22. 17.00 vasárnap: Csengőd, Dankó Pista Művelődési Ház
01. 29. 17.00 vasárnap: Soltszentimre, Művelődési Ház
02. 26. 17.00 vasárnap: Tabdi, Faluház
03. 05. 17.00 vasárnap: Akasztó, Faluház

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!