Emlékév

2023.01.27. 06:58

Petőfi emlékházat terveznek Kunszentmiklóson

Petőfi Sándor emlékét méltóképpen őrzik és ápolják a Felső-Kiskunság jelenleg legnépesebb településén, Kunszentmiklóson. A bicentenárium évében kiemelt figyelmet kapnak a költő születéséhez kapcsolódó rendezvények, fejlesztések.

baon.hu

Forrás: shutterstock.com / illusztráció

– A költő a Dunavecsén töltött időszak alatt többször rándult át a húsz kilométerre fekvő Kunszentmiklósra, ahol öccse, Petrovics István dolgozott. A legenda szerint itt született a Pusztán születtem és a Megy a juhász szamáron című verse. Mezősi Károly szerint több művében is kimutathatók azok a motívumok, amelyek csak a városhoz köthetők. A költő és a város találkozása csúcspontjának nevezhető az 1845. év.

A vendégszerető város megbecsülte a szellemi teljesítményt, és meg is ünnepelte létrehozóját. Az ifjak lakomát rendeztek tiszteletére. 

Az ünneplés után, reggel írta meg a Búcsú Kunszentmiklóstól című versét, majd már Szalkszentmártonban harmadnap vetette papírra nevezetes levelét új barátainak. Lehetséges azonban, hogy a „villámlátogatás” célja mégsem Bankós Károly, hanem inkább „Szentmiklós Rózsája”, Baky Krisztina lehetett – sorolta a város és a költő kapcsolatáról szóló tényeket Vassné Kelemen Ágnes alpolgármester.

A város az emlékév kapcsán márciusban nagyszabású programsorozattal emlékezik meg Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulójáról.

– Rajzpályázatot írt ki az önkormányzatunk az óvodások számára, melyből március 15-én nyílik kiállítás. A központi ünnepség keretében fáklyás felvonulást, rendhagyó irodalom órát, táncházi előadást tervezünk. Történelmi verseny keretében a költő Felső-Kiskunságban töltött tartózkodási helyeit, tevékenységét elevenítjük fel. Reményiek szerint nem a kulturális rendezvények, hanem az építkezés kapja a főszerepet. Önkormányzatunk a Petőfi emlékház megépítésére nyújt be pályázatot. Siker esetén itt kap majd helyet Székely Gábor helytörténész több mint hatezer darabot számláló gyűjteménye – tette hozzá Vassné Kelemen Ágnes. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!