Óz, a nagy varázsló

2023.01.13. 11:48

Nem csak gyermekeknek szól a jakabiak új színműve – galériával

A Ludas Matyi előadás után új produkcióval készül a Jakabi Kultúrműhely. Január 21-én mutatják be Jakabszálláson az Óz, a nagy varázsló című zenés mesejátékot, egyedi átiratban. A kultúrműhelyt nagy megtiszteltetés is érte: január végén a Nemzeti Színházban adhatják elő az új színpadi művet.

Horváth Péter

Január 21-én mutatják be Jakabszálláson az Óz, a nagy varázsló című zenés mesejátékot

Fotó: Bús Csaba

L. Frank Baum világhírű meséje, az Óz, a nagy varázsló cimű könyvének egyedi színpadi adaptációját alkotta meg a Jakabi Kultúrműhely. A zenés, táncos mesejáték rendezője Gellért Imréné Etelka, a teljes egészében újraalkotott szöveget Horváthné Gellért Emőke Anna írta.

– A Ludas Matyi előadásunk sikere után döntöttünk úgy, hogy több felnőtt produkció után a gyermekek felé forduljunk. Láttuk rajtuk az érdeklődést, kíváncsiságot és a csoporttal arra az elhatározásra jutottunk, hogy egy zenés mesejátékkal kedveskedünk nekik – mondta Gellértné Etelka, hozzátéve: persze a mesejáték nem csak a gyermekeknek szól, hanem mindenki számára érvényes mondanivalót tartogat. Ezt követően, hónapokkal ezelőtt elkezdődött a hosszadalmas alkotófolymat, ami magában foglalta a szöveg többszöri teljes újraírását és új karakterek megteremtését, a szereplők kiválasztását.

– Először a három alapkarakter volt meg, a Bádogember, a Madárijesztő és az Oroszlán. Minden szereplőnek karaktert kreáltunk, mely során figyeltünk arra, hogy milyen tehetségjeggyel rendelkezik életre keltője és azt is beleírtuk az adott szerepbe: ki táncolni, ki énekelni tud jól, más verselni vagy előadni. Ezek mind megjelennek az egyes szerepekben, ami nagyon fontos egy amatőr társulat esetében. A szereplők nagyon rátermettek és minden korosztály képviselteti magát a gyermektől az idősebbig – hangsúlyozta Gellértné Etelka.

A mű az álom motívumára épül, ami olyan keret nyújt, amiben megjelenhetnek az esetenként szürreális képek.

– A darab legfontosabb pillére az önismeret és barátság, melyek megtartóerőt nyújtanak egy hosszú úton. Az álom pedig Freud szerint a királyi út önmagunk, belsőnk megismeréséhez

 – beszélt az álomszimbólum értelméről a rendező.

Igen sok szereplőt mozgató darabról van szó, melyben az ének és a tánc is hangsúlyos szerepet kap. Ezért nem kis feladat összefogni a munkát. – A Jakabi Kultúrműhely tagjai olyan összeszokott, immár egészen gyakorlott amatőr színi társulatot alkotnak, akik képesek az önálló, kreativitásból fakadó hozzáadott érték megteremtésére. A nagy egységet kis részekre osztottuk és az egyes részleteket, jeleneteket egyedileg munkáltuk ki, majd összeillesztettük őket, mint egy puzzle-t – mondta Gellértné Etelka, hangsúlyozva, hogy egy szeretetteljes, láthatatlan segítő erő tartja össze a csoportot, ezért nem megoldhatatlan feladat a nagyszámú szereplő együttműködése. Gellértné Etelka kiemelte: a darab megvalósulását hatalmas szervező munkával és a színjátszás iránti végtelen szeretettel segíti Csorbáné Sipos Mária, az önkormányzat közösségszervezője és a színdarab súgója. 

A remek társulat nagyon intenzíven, heti három probával, illetve további külön próbákkal készül a jövő heti premierre.

A színrevitelben nagy segítséget jelent a Széchenyi 2020 A helyi identitás és kohézió erősítése Jakabszálláson TOP pályázat, aminek köszönhetően gyönyörű jelmezek készültek, eredeti színházi festéket használhatnak a sminkhez és kaptak mentort is, Szilágyi Annamária színművész segíti a fejlődést

Az alkotók nem igyekeztek szolgaian hűek maradni az eredeti műhöz, de annak nyomvonalán haladtak. A szöveget az eredeti mű alapján Horváthné Gellért Emőke Anna írta, aki számos új karaktert is teremtett.

– Az eredeti mese felhasználásával, saját fantáziával kitöltve készült a szövegkönyv. Nevelési célként hibáink elfogadását és az önismeretet állítottam, utóbbi miatt szerepel a műben az álom motívum. A barátság fontossága is előtérbe kerül. Az eredeti elgondolásom szerint a mese szereplői próbát álltak ki, de ezt a konfliktust ki kellett hagyni, amit elképzeltem mert eleinte a szereplők váltakoznak és az idő szorított. Többször átírtam a szöveget a csoport felmerülő igényeinek megfelelően – beszélt Emőke a hetekig tartó szövegírásról, hozzátéve, hogy az eredeti elképzelés szerint a kansasi farm is megjelent volna, de azt végül nem építhették bele, mert túllépte volna a produkció a 60 perces játékidőt.

Már a premier előtt látható, hogy szerencsés csillagzat alatt születik a produkció. Szabó György Róbert, Jakabszállás polgármestere és a műhely egyik alapítója elmondta, hogy nagy megtiszteltetés érte a jakabi társulatot: meghívást kapott a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság Nemzeti Színházban január 28-án megrendezendő Pajtaszínházi szemléjére, egyedüliként a megyéből.

Az Óz, a nagy varázsló premierjét január 21-én szombaton 18 órakor tartják a Sántha György Művelődési Házban.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!