Kultúra

2023.01.31. 06:55

Kihirdették a Himnuszhoz kapcsolódó pályázat nyerteseit Kecskeméten – galériákkal

A magyar kultúra napja alkalmából meghirdetett „S merre zúgnak habjai / Tiszának, Dunának…” című alkotópályázat eredményét hétfőn hirdették ki a kecskeméti Hírös Agórában.

Sebestyén Hajnalka

23 pályamunkából kerültek ki a nyertesek

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A magyar kultúra napja alkalmából meghirdetett pályázat a 200 éves évforduló kapcsán a Himnuszhoz kapcsolódott. A Hírös Agóra arra kérte a diákokat, osszák meg véleményüket, gondolataikat, érzéseiket a Himnuszról, a megírásának 200. évfordulója tiszteletére. Két kategóriában és két korosztályban értékelték a pályaműveket: a 7-8. és 9-12. osztályosok esszét vagy videómontázs adhattak be.

A hétfői eredményhirdetés házigazdája a pályázat főszervezője Csizmadia Ilona, a Hírös Agóra Ifjúsági Otthon munkatársa volt. A program első részében a témához kapcsolódóan egy előadást hallhatott a közönség. Ács Imre, a Széchenyi-középiskola szaktanára a Reformkori gasztronómia rejtelmeibe avatta be a fiatalokat, melyben a korabeli étkezési szokások mellett kitért a csárdákra, kávéházakra, illetve a hírességekhez köthető ismert ételekre.

A pályázat díjazottjait kategóriánként köszöntötték, melyet megelőzően a zsűri értékelte a pályamunkákat. 

A meghirdetett két műfajban, a két korcsoportban nyolc iskola képviseletében 23 pályamunka érkezett be.

Az esszéíró-pályázaton a 7-8- osztályosoknál első lett Bognár Balázs (Kertvárosi Iskola, felkészítő tanár: Kulcsár Marianna), második helyen végzett Hornyák Balázs (Kertvárosi Iskola, felkészítő tanár: Kulcsár Marianna), harmadik helyen Nagy Abigél (Szent Imre Katolikus Iskola, felkészítő tanár: Berta Tímea). Különdíjat kapott a Magyar Irodalomtörténet Társaságtól Murai Regina (Kertvárosi Iskola, felkészítő tanár: Kulcsár Marianna).

A 9-12. osztályosoknál első helyezést szerzett Fantoly Lilla (Kodály Iskola, felkészítő tanár: Dr. Debreczeni Józsefné), második lett Walton Kitti (Kodály Iskola, felkészítő tanár: dr. Debreczeni Józsefné), harmadik Kerekes Alíz (Katedra-középiskola, felkészítette az édesanyja).

A pályázat videómontázs kategóriájának 7-8. osztályosainál első helyen végzett Kis Szonja (Petőfi Sándor Katolikus Iskola, felkészítő tanár: Koczkáné Sárközi Ilona), másodikként Nagy Dimitra Anna (Petőfi Sándor Katolikus Iskola, felkészítő tanár: Koczkáné Sárközi Ilona).

A zsűri korcsoporton kívüli, 5. osztályos ígéretes fiatal tehetségek pályamunkáit is értékelte. Ennek keretében első lett Nyirádi Anna Kamilla (Vásárhelyi Iskola, felkészítő tanár: Sántáné Beke Anikó), második Dúl Dóra, Nyirádi Anna Kamilla, Zdolik Réka csapat (Vásárhelyi Iskola, felkészítő tanár: Sántáné Beke Anikó), harmadik Dúl Dóra (Vásárhelyi Iskola, felkészítő tanár: Sántáné Beke Anikó). Különdíjat érdemelt ki a Magyar Irodalomtörténet Társaságtól és az Otthon Mozitól Babinyecz Hanna (Vásárhelyi Iskola, felkészítő tanár: Sántáné Beke Anikó).

A zsűri munkájában részt vett az esszék értékelésében Bajtai Mária nyugalmazott magyartanár, a Magyar Irodalomtörténet Társaság helyi csoportjának vezetője, Farkashalmi Erzsébet nyugalmazott magyartanár, a Kecskeméti Drámapedagógiai Műhely tagja, valamint Kozák Polett a Kecskeméti Médiacentrum ügyvezető-főszerkesztője. A videómontázs értékelésében pedig Csenkiné Túri Edit, az Otthon mozi vezetője, Mató Zsombor, a Hírös Agóra grafikusa, illetve Muresán András, a Kecskeméti Televízió operatőre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!