Tárlat és előadás

2023.01.23. 10:57

Kiállítással és Cseh Tamás emlékesttel ünnepelték a magyar kultúra napját Kalocsán – galériával

A Kalocsai Kortárs Művészeti Klub és a Dunatáj Fotókör tagjainak munkáiból nyílt kiállítás a kalocsai könyvtárban a magyar kultúra napján. A napot egy Cseh Tamás emlékesttel zárták.

Zsigmond Enikő

Több mint százan vettek részt a kiálításon

Fotó: Zsigmond Enikő

Kalocsán 2018 óta hagyomány, hogy a magyar kultúra napján éves kiállítást nyitnak a Kalocsai Kortárs Művészeti Klub tagjainak alkotásaiból a városi könyvtárban. Idén csatlakoztak az eseményhez a Dunatáj Fotókör tagjai is kiállításukkal, így már nemcsak festmények, grafikák, szobrok, hanem egy nívós fotókiállítás is várja egész éven keresztül a patinás épület látogatóit.

A kultúra napi programot egy Cseh Tamás emlékest zárta, melynek apropóját az adta, hogy éppen 30 éve ezen a napon lépett fel itt a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, énekes.

Több mint százan gyűltek össze az éves állandó kiállítás megnyitóján, mely Lakatos György fagottművész, Kalocsa díszpolgára előadásával kezdődött. Majd elhangzott a Vígszínház művészeinek előadásában felvételről születésének 200 éves évfordulója tiszteletére nemzeti Himnuszunk.

Nagyon személyes, megható volt hallgatni azokat a gondolatokat, amelyeket Lakatos György fagottművész osztott meg magyar kultúra napjával, a Himnusszal, egyáltalán a magyar kultúrával kapcsolatban. Mesélt saját személyes életútjáról, kezdve azzal, hogy mit kapott útravalóul a szülővárostól, Kalocsától. 

– Csoda volt, hogy ebben a városban nőhettem fel, olyan családban, ahol minden tele volt könyvekkel, képekkel, lemezekkel, zenével. 

A Kodály Zoltán által alapított zeneiskolába kerültem 6 évesen, énekeltük éjjel-nappal a legnagyobb magyar zeneszerzők műveit, hihetetlen volt ez a kezdés – mondta, és sorolta tovább a közönség nagy részének ismerős nagy neveket a zeneiskola volt tanárait, a kalocsai tánccsoportot, a fiatalkori olvasásélményeket a nagy íróinkat, költőinket, a magyar filmeket. Zenészi pályájáról is idézett világhírű tanárokat, operaházi kollégákat, képzőművészeket, színészlegendákat, írókat, akikkel dolgozott vagy baráti viszonyba került, akik később az első hívó szavára jöttek Kalocsára, a Kék Madár Fesztiválra. Mint mondta; ilyen közegben felnőni maga volt a csoda. 

– A magyar kultúra világviszonylatban az élvonalban van, megőrzésében, átadásában nagy a felelősségünk. 

Amit kaptunk, tanultunk, át tudjuk adni utódainknak, növendékeinknek? Van most is olyan erős a magyar kultúra, mint annak idején volt? Kap elég figyelmet a magyar kultúra? Van felelősségünk? Van teendőnk ezzel kapcsolatban? – ezekkel a továbbgondolásra szánt kérdésekkel zárta ünnepi gondolatait Lakatos György.

A kiállítás megnyitóján Lakatos György fagottművész játszott
Fotós: Zsigmond Enikő

Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője kiállításmegnyitójában hangsúlyozta, hogy a jelenlegi, minden kötöttségtől mentes tárlat a kalocsai és környékbeli alkotók bőséges és szerteágazó munkásságából nyújt keresztmetszetet, műfajok és témák szabadon váltják egymást. – A fotószekció kiállított munkái között szintén érvényesül a tematikai változatosság, a témabeli különbözőségben közös nevező az esztétikai igényesség és a technikai professzionalizmus – mondta a művészettörténész.

A megnyitót Lakatos György fagottjátéka zárta.

A tárlatnyitót követően kezdődött a könyvtár kamaratermében a Cseh Tamás emlékest, melyen Papp Róbert (gitár, ének) és ifj.Papp Róbert (gitár, dob, ukulele, kalimba) zenével, Berta-Somogyi Lajos prózai részletekkel idézte meg a termet zsúfolásig megtöltő közönségnek Cseh Tamást. Külön érdekessége volt az estnek, hogy levetítették indításnak azt a rövid interjút, ami pontosan 30 évvel ezelőtt itt, Kalocsán vettek fel a zeneszerző-énekessel, akinek 80. születési évfordulója éppen január 22-re esett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!