Móra Ferenc Művelődési Központ

2023.01.22. 19:03

Félegyházi alkotók munkáiból nyílt kiállítás a magyar kultúra napja alkalmából – galériával

Harminc alkotásból álló kiállítással tisztelegnek a magyar kultúra napja előtt Félegyházán a Móra Ferenc Művelődési Központban. A Válogatás a kiskunfélegyházi alkotók munkáiból című kiállítást immár ötödik alkalommal rendezték meg.

Vajda Piroska

Kiskunfélegyházi alkotók munkái tekinthetők meg

Fotó: Vajda Piroska

A tárlat témáját idén a Petőfi200 Emlékévek és Himnusz megírásának 200. évfordulója adta. Ezen témakör köré fűzve készítették el az alkotók munkáikat – ismertette a pénteki megnyitón Kovács-Csonka Szilvia, a művelődési központ igazgatója. Az ünnepi tárlatot Feledy Balázs művészeti író nyitotta meg.

Köszöntőjében elsőként a 200 évvel ezelőtti eseményekre emlékezett. Úgy fogalmazott: fantasztikus év volt az 1823-as esztendő. A magyar polgárosodás, a felvilágosodás teljes kibontakozása és a magyar nemzeti öntudatra ébredés folyamatába illeszkedik az év. Bőszen folyik a nyelvújítási mozgalom, ekkoriban alakul ki az igazi, ma is használatos magyar nyelv, az irodalmi és jogi nyelvezet. Megszületik Petőfi Sándor, majd három hét után, január 21-én megszületik Madách Imre, és egy nappal később Szatmárcsekén Kölcsey Ferenc aláírja a Himnuszt – sorolta a jeles eseményeket a művészeti író. Majd hozzátette, felmerül a kérdés, hogy 200 év után lehet-e ezekhez valamilyen módon kortárs művészeti teljesítményekkel kapcsolódni. Feledy Balázs szerint az emlékezés a legfontosabb. De a fantázia és a látomások is nagyon lényegesek. Fontos az empátia, a kreativitás, az alkotóerő és a tehetség mindenek felett, melyek valamennyi félegyházi képzőművész alkotásán jól tükröződnek.

– Emlékezzünk főhajtással és ezekkel a művekkel a 200 évvel ezelőtt történtekre, melyből tulajdonképpen kihajtott a magyarság nagy fejlődése. Ennek a művészeti lenyomata látható ezen a kiállításon – hangsúlyozta Feledy Balázs.  

A tárlaton akvarell munkák, kollázsok, zománcok, domborművek, kerámiák, fotográfiák, digitális nyomatok, tűzzománcok, selyemfestéssel készült alkotás, pasztellek és szobrász munkák is megtekinthetők.

Bajzák Lajosné, Bánkúti Emese, Birkás Bettina Renáta, Csenki Tibor, Feketéné Papp Éva, Hermkens Edit, Karsai Ildikó, Kis Virág, Kis-Czakó Imre, Kis László, Kisné Kovács Edit, Kolláth Sarolta, Kürti Lászlóné, Lukács Ferenc, Mezősi Ágnes, Mindszenti Lászlóné, Molnár István, Nagy Zsolt, Ozsvárné Kovács Éva, Papp Gáspár, Pintér Anna, Pozsár Miklósné Anna, Rácz Lászlóné, Rádi András, Rátkai Zsuzsa, Szabó Ildikó, Szűts Tamás, Tarjányi Xénia, Tóth Attila, Tóth Tamás, Török Tamás és Vakulyáné Varga Erika alkotásaiból összeállított tárlat február 21-ig látogatható. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!