Tájékoztatás

2023.01.17. 14:06

Csütörtök helyett már szerdán nyit a kecskeméti könyvtár

Ettől a héttől egy nappal bővül a Katona József könyvtár nyitvatartása. Így immár szerdától szombatig várják a könyvbarátokat. Mindezt – más érdekességek mellett – Bujdosóné dr. Dani Erzsébet igazgatónő mondta el hétfőn a Gong Rádió Mai téma című műsorában.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Bús Csaba/archív-felvétel

Mint arról mi is beszámoltunk, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár decemberben nyerte el a Családbarát Munkahely 2022 díjat a Kulturális és Innovációs Minisztérium által kiírt pályázaton. Elsőként ennek részleteiről mesélt Bujdosóné dr. Dani Erzsébet igazgatónő. – Könyvtárunk – országosan is elismert – család- és bababarát intézmény. Pályázatunk célja az volt, hogy tovább bővítsük, fejlesszük ez irányú szolgáltatásainkat. A Család – Munka – Közösség, avagy Működés – Eredményesség – Támogatás elnevezésű pályázatunkat nagyon világos célkitűzésekkel, ütemtervekkel, elképzelésekkel támasztottuk alá. 

A maximális 5 millió forintra pályáztunk, de hasonlóan a többi intézményhez bár nyertünk, de csak 2 millió forintot ítéltek meg számunkra, melynek így is nagyon örülünk. 

Természetesen ennek tükrében nem tudjuk valamennyi elképzelésünket megvalósítani – mondta a könyvtárigazgató, majd rátért a részletekre. 

– Könyvtárunk még 2007-ben nyerte el a Bababarát címet. Van baba-mama szobánk, és a programjaink fókuszában is a családok állnak. A támogatásból nem valami újat szeretnénk létrehozni, hiszen e téren már mindent letettünk az asztalra. Az elnyert pénzből a meglévő baba-­mama szobát egy jobban megközelíthető helyre átköltöztetjük, korszerűsítjük, illetve gyermekmosdókat alakítunk ki. 

A könyvtári gyermekudvar játszóhelyeit felújítjuk, gumilapokkal látjuk el és új játékokkal szélesítjük a szolgáltatásainkat. Nem utolsósorban család­terápiás előadás-sorozatra is várjuk majd az érdeklődőket 

– árulta el a részleteket Bujdosóné dr. Dani Erzsébet. Az energiaválság hatására a könyvtárnak is ideiglenes nyitvatartásra kellett tavaly novemberben átállnia. A korábbi keddtől szombatig nyitvatartást le kellett csökkenteniük három napra (csütörtöktől szombatig). Ez azonban most pozitív irányban változik. 

– Teljesítettük a számunkra előírt energiamegtakarítási követelményeket, így kaptunk egy plusz napot. Így ettől a héttől már szerdán kinyithatunk – osztotta meg a jó hírt az igazgatónő. A könyvtári dolgozók azonban a zárt ajtók mögött is végzik a munkájukat. – A világjárvány megtanította a mi kis közösségünknek, hogyan kell úgy dolgozni a háttérben, hogy kifelé látszódjon, a zárt ajtók ellenére is. Az akkor szerzett tapasztalatot most kamatoztatni tudtuk. Vannak, akik home office-ban, otthonról végzik a feladatukat, többen pedig az intézményen belül, természetesen nem 24 fokban – tette hozzá. 

A 2022-es év számvetése 

 – Jó évet zártunk, mind a programok, mind a szolgáltatások terén, és a mi kis közösségünk is jól alakult. Igaz, nagy a mozgás a dolgozók között, többen nyugdíjba mentek, de sikerült a fiatalabb korosztályt is megszólítanunk. Újítás a könyvtár életében, hogy a debreceni egyetemmel együttműködést kötöttünk, ennek köszönhetően már gyakorlóhelyként is működünk a könyvtári szakmában. Szintén 2022-es eredmény, hogy sikerült fejlesztenünk a zöldudvarunkat. A bolgár nagykövettel közösen rózsákat ültettünk, és elindult egy közös gondolkodás, melynek első eredményei 2023-ban már láthatóvá válhatnak. Újdonság, hogy nyitottunk a digitális tér irányába, mindezt úgy, hogy a könyvtár alapvető célja és küldetése nem változott. A VR-csapat és a Robotika – igények és kapacitás tükrében – a vidéki könyvtárak számára is kérhető. Összességében akár nagyon jó évet is zárhattunk volna, ha nincs a novemberi részleges bezárás, a csökkentett nyitvatartás. Országosan még így is szerencsések vagyunk, mert működhetünk, és ez a legfontosabb. A programjainkat három napba sűrítettük be, ami kicsit zsúfolt, de teljes mértékben megvalósíthattuk a korábban vállaltakat. A keddi és szerdai napokon az Ablak-­könyvtár szolgáltatásunk elérhető, mely keresett, igény van rá. 

Ami szembetűnő, az a közösségi tereink népszerűsége. A részleges bezárás tökéletesen megmutatta, milyen nagy rá az igény. Csütörtökön érezhetően megnő a nyüzsgés ezen tereinkben. 

Nagyon örülünk neki, mert jól fémjelzi a létjogosultságukat – jegyezte meg az igazgatónő, végül áttért az idei évre. – Nagyívű terveink vannak 2023-ra, részleteket azonban még nem szeretnék megosztani. Annak azonban nagyon örülünk, hogy már ettől a héttől szerdán nyithatunk, és bízunk abban, hogy tavasszal visszaállhatunk az eredeti nyitvatartásra.

Jó évet zártunk a programok és a szolgáltatások tekintetében is – mondta Bujdosóné dr. Dani Erzsébe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!