Kecskemét

2023.01.22. 11:15

A magyar kultúra napját ünnepelték a Katona József Könyvtárban – galériával

A magyar kultúra napját ünnepeljük január 22-én, aminek alkalmából több rendezvény is látogatható Kecskeméten. Ennek egyike a Katona József Könyvtárban megrendezett Hagyomány és Társadalom című előadás, aminek meghívott vendége Agócs Gergely népzenekutató, népzenész, érdemes művész.

Szalay Tamás

Agócs Gergely népzenekutató tartott előadást

Fotó: Szalay Tamás

A rendezvényt az intézmény igazgatója, Bujdosóné dr. Dani Erzsébet nyitotta meg. Köszöntőbeszédében elmondta, hogy a magyar sorsnak fontos része, hogy ápoljuk a hagyományainkat, ápoljuk a nyelvi értékeinket, tiszteljük az elődeinket, és úgy tekintsünk a jövőbe, hogy megfelelően ismerjük a múltunkat.

Fekete Gábor, a Kecskeméti Közgyűlés Értékmegőrzési Bizottságának elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy városunk megannyi rendezvénnyel törekszik arra, hogy a magyar kultúra, a történelmi emlékek és hagyományok fennmaradjanak, és tovább örökítsük azokat a következő nemzedék számára. Kecskemét az ország meghatározó szereplője a kulturális élet tekintetében – mondta a bizottság elnöke. Fesztiválok, rendezvények, tárlatok, a színház, filmesek, képzőművészek és táncművészek viszik hírét a városnak országszerte és a világban is.

Ezért is tartják fontosnak, hogy a szombat délután megrendezett könyvtári programmal a magyar népzenei gyökereket is megismertessék a közönséggel.

Agócs Gergely népzenekutató, üzbegisztáni kutató munkáját félbe hagyva utazott vissza Magyarországra, hogy jelen lehessen ezen a hagyományőrző eseményen, és megtarthassa előadását, amit a munkája és élményei köré épített fel.

A magyar kultúra napján érdemes elgondolkodnunk és végezni egy összegzést magunkban, hogy mi az a magyar műveltség, és mitől tartjuk mi magyaroknak magunkat

 – mondta a művész.

Előadásában a történelmi gyökereinkig nyúlt vissza, hogy válaszokat keressen erre a kérdésre. Egészen a honfoglaló magyarok eredettörténetétől haladt végig a korok jellegzetes magyar hagyományait megemlítve, a mai magyarországi és európai tradíciókig. Amik – elmondása szerint – már korántsem tükrözik olyan hűen a nemzetiséget, mint egykor. A globalizáció, a multinacionális cégek elnyomják a nemzeti értékeket és egységesítik azt. A hagyománykutató, az öltözködést hozza egy jó példának, miszerint a régi korok hagyományos magyar ruházata egyértelművé tette, hogy melyik nemzethez tartozunk. De igaz volt ez a litvánokra, a csehekre, vagy éppen a szlovákokra is. A mai öltözködési irányzatok, ezt már nem tükrözik. Ugyanezek a globalizációs hatások vannak jelen a népzenében is. Agócs Gergely utazásai során a régi tradicionális népzenéket kutatja, és felkeresi a helybéli települések hagyományőrzőit, és meglepődve tapasztalja mennyire sokszínű a régi idők népi kultúrája. Mindez azonban mára már kezd elhalványulni és feledésbe merülni.

Előadásban arra hívta fel a figyelmet, hogy fontos emlékeznünk a múltunkra, fontos megőriznünk a hagyományainkat, mert ebben rejlik a magyarság igazi mibenléte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!