Koszorúzás

2022.12.31. 15:08

Petőfi Sándorra emlékeztek Kiskunfélegyházán – galériával

Koszorúzással és irodalmi összeállítással egybekötött ünnepséggel emlékeztek Kiskunfélegyházán Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára.

Szentirmay Tamás

Idén is megkoszorúzták az emlékházat, ahol a költő gyermek korát töltötte

Fotó: Szentirmay Tamás

Magyarország egyik legnagyobb költője, Petőfi Sándor sok szállal kötődik Kiskunfélegyházához. Minden évben december 31-én megkoszorúzzák az emlékházat, ahol a költő gyermekkorát töltötte. 2022-ben a Petőfi-emlékév alkalmából, a félegyházi kulturális és oktatási intézmények, civilszervezetek a megszokottnál több és tartalmasabb programmal idézték fel a költő szellemiségét. A sokszínű eseménysorozaton túl, Kiskunfélegyháza 2022-ben ünnepelte a Petőfi-szobor városba kerülésének 100. évfordulóját is. Az emlékház előtt az önkormányzat, az intézmények, civilszervezetek és a pártok képviselői koszorút helyeztek el a ház falánál.

A koszorúzás után a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban irodalmi délelőttöt tartottak, ami előtt Csányi József polgármester mondott beszédet. 

– A várost megalapító 49. évben csodálatos esemény történt, mert megszületett a kis Petőfi, mondta a városvezető. – A mai napig vita övezi születésének pontos helyét, de a leghitelesebb forrásból, az édesanyjától tudjuk, hogy Petőfi Sándor Kiskunfélegyházán született. A 2023-as év olyan lesz városunkban, ami számos titkot és ünnepet hordoz magában, és ami Petőfi Sándorhoz köthető. Erre az időre esik, hogy a Petőfi-szobor pontosan száz éve állt a helyére büszkesége a városnak. Olyan példaképet láthat mindenki nap mint nap, ami nem csak Kiskunfélegyházának, hanem a magyar történelemnek, és irodalomnak, valamint minden igazhitű magyarnak, a világ bármely tájékán él is, igazi példát jelent. Petőfi Sándor rövid, de tartalmas élete megalapozta ennek az országnak a hírnevét messze földön. Hiszem azt, hogy aki ma Kiskunfélegyházán él, annak a szívében ott van egy kicsit Petőfi – hangsúlyozta Csányi József.

Ezt követően Tóth Péter Lóránt, Pro Cultura Hungarica-díjas versvándor és Kálló Béla, Jászai Mari-díjas színművész színpadi játékát láthatták az érdeklődők, amit négy év alatt már 109 alkalommal mutattak be. A történet, amit elmondtak nem fikció, hanem szinte száz százalékig korhű szövegekre épült. A drámaíró Brestyánszki Boros Rozália több ezer oldalt olvasott el visszaemlékezésekből, levelezésekből, feljegyzésekből és azokból állította össze a dialógusokat, ami Petőfi Sándorról és Arany Jánosról szól, és amiből nagyon sokat lehet tanulni. Az ő barátságuk példa értékű lehet minden ember számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!