Művészet

2022.12.02. 16:21

Guba Rózsa babáit bemutató kiállítás nyílt Felsőlajoson – galériával, videóval

Különleges kiállítótér nyílt pénteken Felsőlajoson, az Új Tanyacsárdával szemben. A művész nevét viselő Guba Rózsa Babakiállítás és Művészeti Galéria több helyiségében a különböző korok divatját és az egyes tájegységek, országok népviseletét, illetve népi mesterségeit bemutató, saját készítésű babákat csodálhat meg a nagyérdemű, így ízelítőt kapva az emberiség divattörténetéből is.

Horváth Péter

Guba Rózsa babái különböző korok, országok, tájegységek jellegzetességeit őrzik

Fotó: Bús Csaba

A művészien kivitelezett, bámulatos részletességgel megalkotott viselettel rendelkező babáiról széleskörben ismert népi iparművész, Guba Rózsa nyitott galériát pénteken Felsőlajoson, ahol a művész alkotásainak legjava tekinthető meg.

A pénteken szakmai nappal megnyílt galéria külön szekciójában láthatók a híres embereket, történelmi személyiségeket megformáló babák gyűjteménye. 

A kiállítótér egyik termét karácsonyi témájú baba-makettekkel rendezték be, a Mikulástól egészen egy felépített betlehemi jelenetig, számos karácsonyi témát feldolgozó babával – e helyiség témái az aktuális ünnepkörtől és az elkészült új babáktól függően változik a jövőben. 

A kiállított darabok az utóbbi években népszerűek voltak például a Deák Ferenc Kúria és Múzeumban, Kehidakustányban, a Bánhorváti Platthy-kastélyban, az Egri Kulturális és Művészeti Központban vagy az Oldtimer Show Budapesten a Magyar Vasúttörténeti Parkban is. Guba Rózsa régi elképzelése volt, hogy állandó helyen legyenek láthatóak alkotásai. Mint fogalmazott, a hosszas keresés után a helyszín megválasztásában fontos szerepet játszott a község vezetésének példaértékű, barátságos hozzáállásán túl a település turisztikai potenciálja is.

A népi iparművész kérdésünkre elmondta: makett babáinak egészét saját maga készíti kezdve az gipszből megalkotott arcok szoborszerű negatívjának megfaragásától a fej, a test és a ruházat textilből való megformálásáig. A figurák és jelenetek alapját legtöbbször egy-egy korabeli festmény, dagerrotípia vagy fénykép adja, melyek magyarországi népi jelenetek esetében gyakran saját gyűjtésekből, helyi feldolgozásból származnak. Minden esetben igyekszik a leginkább korban hiteles forrásból elkészíteni babáit.

Az alkotó hangsúlyozta, hogy a kiállítás egyik célja a különböző korok viseleteinek bemutatása, ezáltal a fiatalok és idősek is jobban megismerhetik a történelmi korszakok jellegzetességeit, hiszen a babák ruházata minden esetben korhű viselet. 

Guba Rózsa gyermekkora óta gyűjti az alapanyagokat. A ruhákhoz felhasznált anyagoknál pedig igyekszik, még ha jelképesen is, de környezettudatosan újrahasznosítani a régi textíliákat.

Így nem ritka, hogy több száz éves csipkék vagy néhány tíz éves kelmék jelennek meg alkotásaiban. Kifejezetten szeret életképeket megjeleníteni, különböző népi mesterségeket megjeleníti, ami jóval nehezebb feladat, mint egy viseletet bemutató babát készíteni. A babák elkészítésének ideje néhány naptól több hónapig terjedhet, attól függően, hogy milyen alapanyag áll rendelkezésre.

A művész viccesen megjegyezte, hogy gyermekkorában sosem játszott babákkal, és úgy tűnik, hogy felnőtt életében pótolja be ezt a hiányosságot.

A Guba Rózsa Babakiállítás és Művészeti Galéria tervei szerint igyekszik mindig valami újat mutatni a látogatóknak, így időszakosan változatos Guba Rózsa babakollekciót bemutatni a frissen elkészülő és a régi, népviseletes és divattörténeti darabokból, betekintést nyújtani egy bemutatóműhelyen keresztül a babakészítés rejtelmeibe és időről időre teret adni más, érdekes művészeti ágak alkotásainak is.

Guba Rózsa

Guba Rózsa népi iparművész 1951-ben született az Alföldön. 1985-ben kapta meg a babakészítő népi iparművész címet. Feldolgozta és zsűriztette Magyarország tájegységeinek a jelentős népviseleteit. Így például Sárköz, Kalocsa vidékének népviseleteit az 1800-as évek kezdetéig, valamint Baranya, Dunántúl, az Alföld és a Palócföld számos népviseletét is. Munkái jelentős részét a japán piacra készítette, de megtalálhatók a világ szinte minden táján. Munkái számos államközi ajándék részét képezték a 80-as években, így az általa készített egyedi babák megtalálhatók voltak például Helmuth Kohl kancellár és Fidel Castro gyűjteményében is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!