Ajándék

2022.12.18. 10:25

Eredeti Anna Margit-festményt adományoz Borotának a festőművész fia

Anna Margit világhírű festőművész fiával, Péter Vladimir Munkácsy-díjas ötvös- és szobrászművésszel budapesti galériájában találkozott Farkas P. József, a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója. A pénteki megbeszélés során felvetődött a gondolat: jövő tavasszal eredeti festményt kapjon ajándékba Borota, Anna Margit szülőfaluja. Emellett alkotótábor is nyílhat a jövőben a határmenti településen.

Sebestyén Hajnalka

A képen balról: Péter Vladimir, Munkácsy-díjas ötvös- és szobrászművész és Farkas P. József, a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója

Forrás: Wojtyla Barátság Központ

A tárgyalásnak több évre visszamenő előzményei voltak. Két évvel ezelőtt egy kiadványt lapozgatva jutott Farkas P. József tudomására, hogy Anna Margit (1913-1991) Borotán látta meg a napvilágot.

Eme értesülés birtokában a szociális-közművelődési intézmény vezetője azon melegében kapcsolatfelvételt kezdeményezett Kisné Tóth Renátával, Borota polgármesterével, valamint Koch Csaba helyi borásszal, akik lelkesen támogatták Farkas P. József előterjesztését, mely szerint közös igyekezettel kíséreljék meg felkelteni Anna Margit emlékezetét a helyi közvéleményben.

Együttes elhatározásukat tettek követték. Ennek eredményeképpen tavaly júniusban egy frissen felújított játszóteret neveztek el Anna Margitról. Az általános iskolában pedig a település könyvtárosa számos alkalommal ismeretterjesztő előadást tartott az alkotó képei kapcsán. Emellett a Koch Borászat „kádárlakásának” külső falán tavaly óta emléktábla hirdeti a falu híres szülöttjének nevét. Ugyanakkor 2021 nyarán – dr. Antal Péter debreceni műgyűjtőnek köszönhetően – nyilvános kiállítást is rendeztek Anna Margit munkáiból a Koch Borászat területén. Továbbá idén ősszel emlékkonferenciával tisztelegtek a művésznő nemes emléke előtt a kiskunhalasi Thorma János Múzeum művészettörténésze előadásában.

Ennyi előtörténet után jött létre a személyes találkozás Péter Vladimir és Farkas P. József között, melynek egyik gyümölcse a festmény-adományozás. Másrészt az ötvösművész pártolta annak ötletét, hogy

Anna Margit nevével, pályakezdő fiatalok részvételével alkotótábor jöjjön létre Borotán az elkövetkező esztendőben.

A meghitt hangvételű tárgyalás során történeti érdekességek is napvilágot láttak. Péter Vladimir elárulta például, miért kellett nagyszüleinek a kis Margittal oly gyakran lakóhelyet változtatniuk. Mint kiderült, a nagyapa gazdatisztként szolgált uradalmakon, melyek tulajdonosai nem ritkán elkártyázták a földek hozadékát. A csődhelyzet és az emiatt bekövetkező tulajdonosváltás két-három évente költözésre kényszerítette a családot. Ez történt velük Borotán is. A vészkorszak idején Budapesten éltek, hiszen vidéken esélyük sem lett volna túlélni a zsidóság ellen elkövetett rémtetteket.

Önmagáról szólva Péter Vladimir kifejtette: mindig ötvös akart lenni, ezért gyermekként állandóan rajzolt, festett, mintázott. A fővárosi Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban érettségizett és szerzett szakmunkás végzettséget. Az Iparművészeti Főiskolán diplomázott 1972-ben. 1983-tól az Iparművészeti Főiskola Formatervező Tanszékének fémműves szakát vezette. 1997-ben kinevezték egyetemi tanárnak. 2001-től tanszékvezető. 1993-ban WLADIS néven ékszermanufaktúrát – később galériát – hozott létre, mely a WLADIS márkanevű, általa tervezett ékszerek bemutatására, forgalmazására hivatott. Az ékszerek mellett díjak, különféle trófeák, használati tárgyak tervezése is gazdagítja repertoárját. Legkedvesebb anyaga az ezüst, ebből alkot legszívesebben, de számos más anyaggal is dolgozik.

Anna Margit eredeti neve Sicherman Margit. vidéki zsidó családból származott. Igen fiatalon, 1930 körül Budapestre ment, ahol a főiskoláról eltávolított Vaszary János magániskolájában (Új Művészeti Iskola) tanult. Itt ismerkedett meg Ámos Imre festővel, akivel többévi együttélés után, 1936-ban összeházasodtak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!