Kiskőrös

2022.12.05. 11:20

Bánföldi Szilárd által Petőfi Sándor kétszáz év után is köztünk jár

Alig telt el egy hónap, és már 80 ezren tekintették meg, hallgatták végig a Hegyek közt című videoklipet. A zenét a No Sugar gyergyószentmiklósi együttes játszotta, a szövegíró sem ismeretlen: Petőfi Sándor. A klipben a nyárlőrinci születésű Bánföldi Szilárd színművész és Bori Réka, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművésze alakítja Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szerepét. Bánföldi Szilárddal beszélgetünk, akivel Kiskőrösön, a Petőfi Szilveszter esten találkozhatnak majd az érdeklődők.

Barta Zsolt

A felvételeken Bánföldi Szilárd testesíti meg Petőfi Sándor személyiségét.

Fotó: Barta Zsolt / archív-felvétel

Tiszakécskén élnek a szülei, Nyárlőrincen nevelkedett, Kecskeméten érettségizett. A mai napig rengeteg szállal kötődik ahhoz az Alföldhöz, a Duna–Tisza közéhez Bánföldi Szilárd, amely Kiskőrös nagy szülöttét nagyon sok versben megigézte. Ezek a szálak tovább szaporodnak. Az Új Színház fiatal színművésze Petőfi Sándort alakítva gyakran megjelenik azokon a megyei településeken, ahol a Petőfi 200 évforduló tiszteletére a költőre emlékeznek.

Beleszeretett a különleges szerepbe

Lobogó sötét haj, Petőfis bajusz, reformkori ruha és a versek tucatjai, amelyeket olvashattak, hallhattak korábban a költő tisztelői. Sosem készült erre a szerepkörre – mondta Bánföldi Szilárd, pedig korábban jó néhány Petőfi-költeményt elszavalt. Amikor másfél éve a megyei önkormányzat részéről őt választották ki a költőt megtestesítő személynek, felrakta a maszkot, a bajuszt, többször belenézett a tükörbe. 

Eljátszott a gondolattal, hogy milyen is lehetett a forradalmár? Alkatilag hasonló, akár arcra is hasonló lehetett, ekkor beleszeretett ebbe a különleges szerepbe. 

A tavaly nyári casting során egy verset kértek a meghallgatáson. Hogy mennyi vers lehet azóta tarsolyában? Több tucat, a repertoárt folyamatosan bővíti. Otthon is foglalkozik a költővel, nemcsak akkor, amikor a fellépésre készül.

– Nagyon szeretem Petőfi verseit ízlelgetni és tanulni. Egy-egy költeménnyel sok időt eltöltök, hogy az úgy szólaljon meg, ahogy a költő annak idején elmondhatta. Ahogy tüzetesen tanulmányoztam ezeket a költeményeket, egy idő után azt éreztem, hogy Petőfi Sándor személyisége megnyílt előttem. A művész a versein keresztül ismerszik meg. Nem elég csak átfutni, többször kell elolvasni, gondolkozni kell a mondanivalón. Összepárosítani a verseket az életúttal, óriási felfedezés volt számomra – mondta Szilárd.

Több településen is felbukkant már

Hogy mi is a közös nevező közöttük? Mindenekelőtt a természet szeretete. Nyárlőrinci származású, ott nőtt fel. Bár most a fővárosban él, de amikor hazautazik, vagy akár Kiskőrösre, ugyanaz az érzés fogja el, mint Petőfit annak idején, amikor a rónát járta. – Ezt nem lehet az emberből kitörölni – mondta az Új Színház művésze.

Bánföldi Szilárd eddig több helyen lépett fel Petőfit megszemélyesítve. A fővárosi médiában is szerepelt, mint a költő megtestesítője. Kiskőrösön, Kiskunfélegyházán, Szabadszálláson, Szalkszentmártonban, Kecskeméten, Kunszentmiklóson és más helyeken is megfordult.

– Elszavalok néhány verset egy-egy rendezvényen, jelen vagyok az emberek között, beszélgetek a járókelőkkel, ha kívánják, együtt szelfizünk. A költő köztünk jár szimbolikusan. Ezt az érzést akarom megtestesíteni 

– mondta.

Erdélyben is forgattak

– A hegyek közt című videoklip szövegét, magát a költeményt 1848-ban írta a koszorús költő. A felvétel néhány nap alatt született meg. Két napot töltöttünk Erdélyben, a Gyergyói-havasokban, illetve hármat Bács-Kiskun megye több településén. A cél, többek közt az volt, hogy megmutassuk, milyen sok természeti és kulturális érték van megyénkben. És mivel a zenekar erdélyi, valamint Petőfi annak idején többször megfordult arrafelé, adta magát, hogy kint is forgassunk pár snittet. Bori Rékát az önkormányzat kérte fel erre a szerepre – mesélte a baon.hu-nak Bánföldi Szilárd.

Hogy lehet összekapcsolni Petőfi Sándor megjelenítését és a napi munkát? – Nem egyszerű, de minden megoldható, egyeztetés kérdése – mondta.

– Ami biztos: december 31-én Kiskőrösön vagyok. Ez az a nagybetűs dátum, hisz ekkor született a Petrovics család első fia. Megyek majd Nyárlőrincre is, ahol néhány hét múlva szobrot avatnak, itt mint Petőfi fogok szavalni – mondta Bánföldi Szilárd.

A színművész pályafutása

Bánföldi Szilárd 1992-ben született Kecskeméten. 19 éves koráig Nyárlőrincen élt szüleivel. Kecskeméten képzőművészeti szakközépiskolát végzett, kerámiaszakon. Ezt követően Szegeden élt két évet a Kelemen László színitanoda diákjaként, majd 2014-ben felvételt nyert a kaposvári egyetem színművész szakára, Eperjes Károly osztályába. Gyakorlati évét az Új Színházban töltötte, ahol azóta is társulati tag. Ezen felül az Esztergomi Babits Mihály Színház társulatának tagja. Jelenleg az Új Színházban a Kőszívű ember fiai, Czillei és a Hunyadiak, Az élet kapuja, Bizánc, Fatornyok, Feltámadás Makucskán, Sári bíró című darabokban, a Babits Mihály színházban pedig Shakespeare Hamletjében játszik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!