Bemutató

2022.12.21. 15:53

Bajai arcélek: újabb helyi kiválóságok életútját foglalták kötetbe

Ünnepélyes keretek között mutatták be a Bajai arcélek negyedik kötetét a közelmúltban Baján, a Bácskai Kultúrpalotában. A kiadvány életrehívója Martonosi Attila Baja közismert személyiség, művelődésszervező, vállalkozó és gasztronómiai szakember. A könyvet Merk Zsuzsa főmuzeológus méltatta. A bemutató kezdetén a Liszt AMI növendéke két zongoradarabbal köszöntötte a vendégeket.

Rab Rita

Martonosi Attila a nyomdából hozott kiadványokkal

Fotó: Rab Rita

A Bajai Arcélek első kötete 2010-ben látott napvilágot, melyet újabb három követett. A most bemutatott mű 17, Baján jól ismert és köztiszteletnek örvendő Bajához köthető személyiség életútját tartalmazza. Tarján Levente, Makkai Gézáné, Schindler Mátyás, Borbély Miklós, Tumó István, Moretti Gemma, dr. Mihálovics István, dr. Szentjóbi Szabó Tibor, Héhn Gizella, Pass Ferenc, Nagy Dezső, Kovács Lászlóné, dr. Szarka Ildikó, dr. Gergely László, dr. Vass Katalin, dr. Kemény Attila, Gay Tamás életéről olvashatnak az érdeklődők. Mindegyikük portréfotója megjelent a hatalmas kivetítőn, amikor a tiszteletpéldányt átvették a kiadótól, Martonositól.

Mint azt Merk Zsuzsanna főmuzeológus, a kötet méltatója elmondta: a négy kötetben összesen 68 bajai vagy bajaivá lett kiválósággal készült interjú, 20 újságíró tollából. 

A könyv mintegy 300 fotót használ illusztrálásként. Valamennyi kötet végén a szerzőkről is olvasható néhány bemutatkozó gondolat. A helyszínen a kötet (és az előző három példányai is) megvásárolható volt, illetve dedikáltathatták is a jelen lévő interjúalanyokkal.

A bemutatón köszöntőt mondó Martonosi Attila arról beszélt, hogy arra kereste a választ mindvégig, hogy kik azok a bajaiak? – Erre az egyszerűnek tűnő kérdésre keressük a választ. Több mint egy évtizede, hiszen a Bajai arcélek első kötete 2010-ben jelent meg. A ma kezünkbe kerülő kiadvány már a sorozat negyedik tagja – mondta Martonosi Attila.

A korábbi három könyvben 51 portrét rajzoltak meg a szerzők, közülük többen szereplőként is megjelentek. Most újabb 17 személyről tudhatnak meg az olvasók érdekességeket, történeteket, elgondolkodtató dolgokat, véleményeket. 

17 személyről, aki megnyílt, megnyilatkozott. Mögöttük sok évtized munka, szerelem, siker, újrakezdés, útkeresés áll.

Arról is beszélt, hogy az interjúalanyok között vannak, voltak vezetők és vezetettek, többen is minden csinnadratta nélkül évtizedeken át tettek, illetve tesznek a bajaiakért, a környéken élőkért, sokszor önmagukból adva pedagógusként, orvosként, művészként, közösséget szervező emberként, itthon és a nagyvilágban.

A vendégek azt is megtudhatták, hogy a könyvben szereplők közül sokan ugyanazon iskolapadokat koptatták, lehet, hogy kollégaként, vagy beteg-orvos kapcsolatban találkoztak, esetleg a piacon, a templomban vagy előtte, netán szórakozóhelyen, egyéb kulturális térben, rendezvényen, protokolleseményen vagy éppen oldott hangulatú összejövetelen. Még az is megeshet, hogy egy bogrács halászlé mellett.

– Egyesek szerint egy kisvárosban mindenki ismer mindenkit. Mindenki mindenkiről mindent tud. Esetleg jobban, mint maga az érintett. Ezúttal 17 bajaival kapcsolatban ellenőrizheti bárki vélt vagy valós tudását 

– mondta Martonosi Attila.

– De kik azok a bajaiak? Keveredik errefelé magyar, sváb, cigány, bunyevác, szerb, horvát és még ki tudja, hányféle vér, érzés és világ. Sokfélék vagyunk mi, bajaiak. Reményeink szerint ez a könyv újabb színekkel, ízekkel, gondolatokkal gazdagítja a bajaiakról kialakult képet, és az olvasók elmondhatják majd, hogy ilyenek is a bajaiak – tette hozzá Martonosi Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!