Baja

2022.12.01. 16:48

Az elvesztegetett időre hívja fel a figyelmet a Rábl Színpad legújabb darabja

A Momo színházi mesejáték az 1980-as évek végén íródott, már akkor aktuálisnak érezte a szerző Michael Ende, de talán ma 2022-ben még aktuálisabb a mű mondanivalója, amely az elvesztegetett időről tanít. A Rábl Színpad és Zenei Közösség a Bajai Városi Színházteremben mutatta be a napokban a mesejátékot.

Márton Anna

A darab mondanivalója gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szól

Fotó: Beküldött fotó

Dely Géza, a Rábl Színpad és Zenei Közösség vezetője középiskolai olvasmány élménye volt a könyv, amelyet az akkori lelki vezetője mutatott meg neki. 

– Úgy érzem, jól sikerült az előadás, a darab a mi szempontunkból összeállt, működött. Szerintem a színpadon sikerült hangulatos, szép díszlet- és színpadképeket összeállítani. A gyerekek jól fogadták. Láthatóan a szereplőkkel izgultak együtt. Nyilván ilyenkor, ami nehézség, hogy sok-sok gyerek együtt, kicsit hangos, mi meg prózai darabokban nem szoktunk mikroportokat használni, térhangosítás sincs. Helyenként nehezen hallható volt – mondta hírportálunknak Dely Géza az első előadást követően.

Az esti előadásra felnőttek érkeztek a gyerekekkel elsősorban. A darab mondanivalója ugyanis a felnőtteknek is szól. – Ez egy mesejáték, de a mese tanulsága az mégis elsősorban a felnőtteket célozza, amennyiben az elvesztegetett időről tanít minket. A felnőttek hajlamosak arra, hogy mindig siessenek, kapkodjanak és valami fontos célkitűzésnek tegyenek eleget. 

Talán elfelejtünk eleget foglalkozni a barátainkkal, gyerekeinkkel, családunkkal. A mesére, a nyugalomra kevés időt fordítunk. 

Erre tanít ez a kis történet, illetve a történetben a kislány, akit Momonak hívnak – fogalmazott Dely Géza.

Szerinte mindenki küzd az elvesztegetett idővel. Az élet felgyorsult, ennek megfelelően él az emberek nagy része, ő is. Ugyanakkor úgy érzi, hogy újra és újra valamilyen módon azonban figyelmeztetnünk kell magunkat arra, hogy melyek az igazán fontos dolgok és, hogy azokra próbáljunk meg kellő időt és energiát fordítani. De aztán újra elveszünk ebben a sietésben. 

– Nekünk, művészeti területen érintetteknek, rendezőknek, színészeknek talán annyival több esélyünk van észre venni ezt a sietést, hogy újra és újra megállunk és kiszakadunk a valóságból és új közegbe ássuk bele magunkat és talán nekünk jobban feltűnik, hogy már megint siettünk. Túlságosan. Nekünk talán több kapaszkodónk van, hogy kiszakadjunk a sietésből – mondta a rendező.

Egy különös helyzet adódott a fellépésekkel kapcsolatban. A jelenlegi megemelkedett energiaárakra hivatkozva, a tulajdonosnak Baja Város Önkormányzata részére a fellépő színi csoportnak ki kell fizetnie a bajai színházterem rezsiköltségét. Ezért lemondtak az ismétlés lehetőségéről, mert súlyos anyagi kérdéseket vet föl, hogy lehet-e újra játszani. 

November 23-án három alkalommal adták elő a Momo című darabot, de egyelőre többet nem terveznek. Dely Géza reméli, hogy majd  tavasszal újra műsorra tűzhetik. Egyelőre bizonytalan a jövő.

– Igazából még nem tudjuk, hogy pontosan mennyi lesz a rezsi , ami magába foglalja az áramfelhasználást és a fűtést. Egy ekkora helyiségben nagyon magas összeg is lehet. Mi úgy döntöttünk, hogy most bemutatjuk, de csak egy napot vállaltunk – mondta Dely Géza. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!