Galériával

2022.11.09. 21:49

Utolsó állomására érkezett a Bácskortárs

Kecskeméten, a GAMF aulájában zárult a Bácskortárs kiállítás-sorozat, melyen hat ismert művész alkotásait tekinthette meg a közönség. A szerdai megnyitót követően november 20-áig láthatók Ambrus Lajos, Garti Goór Imre, Harsányi Zsuzsanna, Mártonfi Benke Márta, Szappanos István és Szilágyi Varga Zoltán képei.

Sebestyén Hajnalka

Hat alkotó képeiből nyílt tárlat.

Fotó: Bús Csaba

A vándorkiállítást a kecskeméti Itt vagyunk, támogatunk Egyesület hívta életre. Helvécia, Ballószög, Jakabszállás, Lajosmizse után érkezett meg a tárlat Kecskemétre, ahol a Neumann János Egyetem fogadta. Az ünnepélyes megnyitót a GAMF aulájában tartották meg.

Steiner Ágnes, a szervező egyesület vezetője köszöntötte elsőként a megjelenteket, majd dr. Mák Kornél, a megyei önkormányzat alelnöke osztotta meg gondolatait, kiemelve benne a képzőművészeti alkotások értékét, melyet a megye több pontján is rengetegen megnézhettek.

Az egyetem részéről dr. Fülöp Tamás rektor beszéde elején leszögezte, az aulában, ahol most állnak, hétköznapokon mindig megtelik élettel, mintegy 3500 hallgatójuk tekintheti majd meg a hat művész alkotásait. Hozzátette: mint felsőoktatási intézmény feladatuk, hogy a tudományok mellett a művészeteknek is helyet adjanak, még ha az nem is része a képzésüknek.

A kiállítást eredetileg dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott nyitotta volna meg, de váratlan események miatt Kalmár Ferenc nagykövet tolmácsolta üdvözlő szavait. Csíkszentmihályi Mihály pszichológus szavait idézte fel elsőként, miszerint „A flow soha nem lehet a cél – csak eredmény lehet.” Az ismert szakember azt kutatta, mitől lehetünk boldogok. Az öröm maga a flow élmény, melyet cselekmény során érhetünk el. Maguk a festmények is pozitívak, örömmel töltik el a nézőt.

A hat alkotó, Ambrus Lajos, Garti Goór Imre, Harsányi Zsuzsanna, Mártonfi Benke Márta, Szappanos István és Szilágyi Varga Zoltán képeit november 20-áig láthatók. A tervek szerint jövőre folytatódhat a Bácskortás sorozat.

A műsorban közreműködött Csík János és a Mezzo.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!