Művészetterápia

2022.11.06. 13:00

Saját készítésű vallásos színdarabot adtak elő a kalocsai fogvatartottak

A Kalocsai Fegyház és Börtönben zárult a napokban a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács komplex művészetterápiás programja Tízparancsolat, avagy művészetterápiás eszközök alkalmazása büntetés-végrehajtási keretek között címmel – tudatta közleményében a kalocsai intézet.

Gábor János

Saját készítésű színdarabot adtak elő a fogvatartottak

Fotó: Kalocsai Fegyház és Börtön

A projekt célja egy olyan vallási témájú színdarab elkészítése és színpadra állítása volt, ami szinte teljes egészében a helyi fogvatartottak munkája, vagyis saját maguk írják, alakítják és adják elő.

A tízparancsolat mentén készült előadás Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművész szakmai iránymutatásával és koordinálásával, illetve az intézet lelkésze, dr. Mészáros István mentori közreműködésével valósult meg, és tíz börtönben tíz alkalommal mutatták be, utoljára Kalocsán, a börtön kápolnájában. 

A szereplők saját gondolataik alapján, maguk alkották meg a szövegkönyvet, ők írták a dalokat, illetve gondoskodtak a megzenésítéséről is.

Az utolsó előadás megnyitóján Soczó Lászó büntetés-végrehajtási ezredes, intézetparancsnok a reintegrációs törekvések fontosságát hangsúlyozta, mivel így megőrizhető a fogvatartottak méltósága és önbecsülése, mint a társadalomba való sikeres visszailleszkedés alapja. Ezt szolgálja a végeredményben bűnmegelőző céllal született színdarab is. A záróelőadáson más társszervek vezetői is megjelentek, de a résztvevő fogvatartottak számára az lehetett a legfontosabb, hogy a közönség soraiba a hozzátartozóik is beülhettek.

A művészeti programnak reintegrációs jelentősége van
Fotós: Kalocsai Fegyház és Börtön

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!