Kiskunfélegyháza / Galériával

2022.11.07. 19:55

Rádi András hetvenéves alkotói munkáját mutatja be a hattyúházi tárlat

Rádi András Holló László-díjas festőművész hetvenéves alkotói munkásságát mutatja be a napokban megnyílt hattyúházi tárlat. A 85 éves alkotó kiállításának ünnepélyes megnyitóján zsúfolásig telt a félegyházi városi könyvtár nagyterme rokonokkal, barátokkal, alkotótársakkal, Bandi bácsi tisztelőivel. 

Vajda Piroska

Rádi András hetvenéves alkotói munkásságát mutatja be a napokban megnyílt hattyúházi tárlat.

Fotó: Vajda Piroska

A jubileumi esemény vendégeit Abonyi Szilvia, a könyvtár igazgatója köszöntötte. Elmondta, Rádi Andrást ismerhetik a félegyháziak kirakatrendezőként és dekoratőrként. Számos egyesületnek tagja, a Holló László Képzőművészkör egyik alapítója, valamint a helyi Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tagja is egyben. A házigazda köszöntője után a Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola vonós kamaraegyüttesének muzsikája alapozta meg a tárlatnyitó ünnepélyes hangulatát. Ezt követően Szabó Ildikó művésztanár mondta el gondolatait Rádi András művészetéről, a december 3-ig látogatható kiállításról. 

Tizenöt éves volt Rádi András, amikor elhatározta, hogy komolyabban foglalkozik a festészettel. Tudatosan kereste a lehetőségeket, hogy többet tanulhasson. 

Ekkor vette kezdetét a máig tartó fejlődés. Bandi bácsi ugyanis ma is tanul, gyakorol, kreatív módon gondol át egy-egy beállítást, vagy a műterme magányában, vagy kint a természetben ,vagy a Holló Körben, ahol minden héten találkozhatunk vele – mondta Szabó Ildikó. 

Hozzátette, valami olyasmi történik itt, a szemünk láttára, ami kivételes. Kivételes, hogy valaki 80 éves kora fölött ilyen energiával és frissességgel meg tud újulni. A fiatalokat meghazudtoló energikus humorral osztja meg ötleteit, élettapasztalatait és emlékeit a Holló Kör csütörtöki foglalkozásain. A Holló Körnek nemcsak alapító tagja, de erős tartópillére is. Végijárta a magyar amatőr művészeti mozgalom trendjeit és grádicsait. Mindig fegyelmezetten követte a szakmai útmutatásokat. Előbb Bodor Miklósét, majd a másik alapító, Csenki Tiborét. Később Terescsényi Endre szigorú instrukciói vitték előre. Ezen időszakok a szakmai stúdiumok, tanulmányrajzok és az expresszív festői megoldások korszakai voltak, amelyben igazi fordulópontot jelentett a találkozás Holló Lászlóval, aki 1969-ben az egyik foglalkozáson órát tartott, tanácsokkal látta el az akkori fiatal és lelkes alkotókat. Köztük természetesen Rádi Andrást is. Az, hogy a kör felvette Holló László nevét, egyben azt is jelentette, hogy hitet tett a hollói stílus és módszer mellett.

Rádi András komolyan vette ezt az örökséget, melynek lényege a hitelesség és az őszinteség. 

Azt festi, amiben él, amit maga körül lát. Úgy, ahogyan személyisége, tapasztalata, optimista világlátása, emberszeretete, természetszeretete láttatja.

Alföldi festő, nemcsak földrajzi értelemben, hanem stílusában is. Itt, az Alföldön, Kiskunfélegyházán született 1937-ben, és itt nőtt fel, akkor még sáros-poros utcákon, a város környéki tanyákon. Leggyakoribb festői témája a táj, melynek minden szegletét ismeri, mert otthon van benne. Módszere, a plein-air gyors ecsetkezelést kíván, hiszen gyorsan változnak a szín- és fényhatások odakint a természetben, de stílusa mégsem impresszionista. Inkább expresszionista, mint Holló Lászlóé. Érzéseket, érzelmeket fejez és vált ki.

Rádi András művei vallanak alkotójukról és immár évtizedek távlatából mesélnek és meséltetnek. A kiállított festményeket végignézve időutazásban is részesülhet a közönség, hiszen van néhány alkotás a 60-as, 70-es, 80-as évekből, de végső soron a tárlat azt hivatott megmutatni, honnan hová jutott az alkotó, és a néző képzeletére van bízva, hogy hová fejlődik még. Pár év múlva megtudjuk – zárta gondolatait Szabó Ildikó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!