Művészet

2022.11.12. 08:55

Negyvenkét alkotó műveiből nyílt adventi tárlat Kecskeméten – galériával

Péntek este nyílt meg a Kecskeméti Képzőművészek Közösségének (KKK) hagyományos adventi tárlata a Hírös Agóra Kulturális Központ emeleti termében. A tárlaton 42 alkotó 78 munkáját állította ki.

Horváth Péter

A tárlaton 78 alkotás látható december 4-éig.

Fotó: Bús Csaba

Balanyi Károly, a Kecskeméti Képzőművészek Közösségének (KKK) vezetője elmondta: az elmúlt években tematikus tárlatokat szerveztek, az adventi kiállításra azonban nem hirdettek tematikát. A művészek így szabadon megmutathatták, hogy mi születhet meg a műtermekben akkor, ha nem kell megfelelni semmilyen elvárásnak. Ennek ellenére számos munkán megjelenik a várakozás, a fény fogyatkozásának és születésének motívuma. Mindenki az elmúlt két év termésének javát hozta el. Nem csak a KKK alkotói állítottak ki, külsős művészek jelentkezését is fogadták, persze arra figyeltek, hogy a beadott mű az elvárt művészi színvonalat elérje.

– Az elmúlt években több fiatal taggal bővült a közösség, akik hozzák a maguk frissességét, de az is látható a kiállítás anyagából, hogy a régi tagok is képesek megújulni, új színt és szemléletet hozni.

A kiállítás meglehetősen impulzívra sikerült, így a tárlat hiteles képet mutat a közösség jelenlegi állapotáról – mondta Balanyi Károly.

A kiállítást Gyergyádesz László művészettörténész nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy ugyan nem tematikus tárlatról van szó, mégis segíthet az adventre való ráhangolódásban, mert a művészet erejével befelé fordulhatunk, és – akárcsak a téli napforduló esetében – a sötétségben megtalálhatjuk a születő fényt.

A kiállítás december 4-ig ingyenesen látogatható. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!