Tárlat

2022.11.20. 17:15

Műalkotásokon mutatják be Petőfi életpályáját Kecskeméten – galériával

Szombaton, délután nyitották meg a Cifrapalotában a Petőfi Költészete a Kortárs Képző- és Iparművészetben címet viselő kiállítást. A tárlat betekintést enged Petőfi életpályájába művészeti alkotásokon keresztül. Láthatunk itt festményeket, szobrokat, vetítéssorozatokat, fényjátékokat, igazán művészi köntösbe jelenítve meg a neves magyar költőt és életművét a Petőfi-emlékév keretein belül.

Szalay Tamás

A kiállítók között díjakat is kiosztottak a megnyitón

Fotó: Szalay Tamás

A megnyitón ifj. Gyergyádesz László is beszélt, a Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti osztályvezetője. Üdvözlő beszédében köszönetet mondott a meghívott vendégeknek, és köszöntötte a város vezetés képviselőit, dr. Mák Kornélt, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnökét, és prof. dr. Sztachó-Pekáry István Kecskemét alpolgármesterét, akik szintén jelen voltak az eseményen.

Ifj. Gyergyádesz László elmondta, hogy a tárlat kifejezetten tartalmi alapú hangsúlyt kapott, ugyanis a Petőfi Sándor arcképét megjelenítő művekkel szemben, ma is aránytalanul kevés a művészetének tartalmi oldalával, gondolataival, költői képeivel foglalkozó alkotás. Ezt a hiányos területet igyekeztek kitölteni ezzel a kiállítással. Ezért ösztönözték arra a mai kortárs művészek kiemelkedő tehetségeit, hogy Petőfi költészetének tartalmi elemeit jelenítsék meg a műalkotásokban. 

Így születtek meg a költő szerelmét, a boldogság keresését, a hősi halálát, a nemzet szeretetét, az emberiség gondjait, és a szülőföldjét bemutató képző- és iparművészeti alkotások.

A megnyitót színesítette Orosz István Kossuth-díjas grafikus művész előadása is, amiben humoros mégis érdekfeszítő formában tárta fel Petőfi életéből kiragadott egy-egy időszakot. Közreműködött továbbá a Kodály Intézet kamarakórusa, akik több zenei műből is énekeltek részletet, Peter Guy ausztrál, Haodong Ma kínai és Jackie Tang maláj kórustag karmesteri vezényletével.

A költő verseinek felelevenítése sem maradt el. Szeptember végén című versét hallhattuk Szelei Mózes Mór előadásában, aki a Corvin Mátyás Általános Iskola 8. osztályos tanulója. A felkészítésben Gyergyádesz Lászlóné volt a segítségére.

A megnyitón Petőfi Sándor Szeptember végén című versét hallhattuk Szelei Mózes Mór előadásában
Fotós: Szalay Tamás

A megnyitó előadások után került sor a kiállított alkotások művészeinek a díjazására. A múzeum által hirdetett pályázatra mintegy 350 alkotással neveztek hazai és határon túli művészek. 

A zsűri ezek közül 113 művész 123 alkotását választotta ki a kiállításra. 

A zsűritagok közt volt Balanyi Károly Ferenczy Noémi-díjas grafikus- és zongoraművész, ifj. Gyergyádesz László Móra Ferenc-díjas művészettörténész, Kelecsenyi Csilla Ferenczy Noémi-díjas textilművész, Osztényi Éva Gizella művészettörténész és Varga-Amár László Munkácsy-díjas festőművész.

A zsűri öt alkotót díjazott. Kecskemét MJV díjat kapott Damó István grafikusművész és Lisányi Endre képzőművész. A díjakat prof. dr. Sztachó-Pekáry István, Kecskemét alpolgármestere adta át.

A zsűri „Minek nevezzelek?”-díját Székely Móri Márta festőművész, Pittmann Zsófi képzőművész és A. Varga Imre képzőművész kapta. A huszonnégy karátos színarannyal bevont jubileumi érme-díjat, ami Petőfi Sándor 200 éves évfordulójának állít emléket, dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke adta át.

A szervezők tervei között szerepel, hogy január végén jelenítik meg a kiállítás katalógusát, illetve a tárlat virtuális változatát az intézmény honlapján. Illetve a kiállítás keretében múzeumpedagógiai foglalkozásokat szerveznek Merinu Éva vezetésével, aminek egyik eleme a Múzsám: Petőfi címmel hamarosan megjelenő munkafüzet lesz, ami mindenki számára megvásárolható lesz. A kiadványban feladatok lesznek összeállítva a költővel kapcsolatban általános iskolás diákok számára, illetve egy kivehető mellékletet tartalmaz majd a kiállításon megtekinthető műalkotásokból matricák formájában.

A kiállítás megtekinthető 2022. június 4-ig csütörtöktől vasárnapig 10-17 óra között a Cifrapalotában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!